Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Financial Times: Wall Street’te son 6 ayın en büyük hisse ve tahvil rallisi

ABD borsaları, Fed ve diğer merkez bankalarının finansal piyasaları bir yıldan fazla süredir olumsuz etkileyen faiz artırım döngüsünün sona erebileceğine dair sinyal vermesinin ardından tahvil getirilerinin düşmesiyle son altı ayın en iyi gününü kaydetti.

Financial Times: Wall Street’te son 6 ayın en büyük hisse ve tahvil rallisi

ABD borsaları, Fed ve diğer merkez bankalarının finansal piyasaları bir yıldan fazla süredir olumsuz etkileyen faiz artırım döngüsünün sona erebileceğine dair sinyal vermesinin ardından tahvil getirilerinin düşmesiyle son altı ayın en iyi gününü kaydetti.

Ralliyi Powell başlattı

Fiyatları genelde tahvil getirileriyle ters yönde hareket eden hisse senedi ve tahvillerde Perşembe günkü yükseliş, Fed’in art arda ikinci toplantıda faiz oranlarını sabit tutmasının ardından başladı.  Fed başkanı Jay Powell’ın FOMC sonrası açıklamaları yatırımcılar  tarafından “güvercinimsi” olarak nietelendirildi.

Fed’in güvercin kümesine geri uçması olasılığı, küresel mali varlık fiyatlarının referans noktası olan 10 yıllık Hazine tahvil getirilerinde Mart başındaki ABD bankacılık krizinden bu yana en büyük iki günlük düşüşe neden oldu.  Getiri, Perşembe günü erken saatlerde en düşük seviyesi olan yüzde 4,63’le, Çarşamba gününe göre 0,19 puanlık bir düşüş kaydetti.

 

UBS Wealth Management’ın Amerika Kıtası Baş Yatırım Sorumlusu Solita Marcelli şunları söyledi: “Toplantı, Fed’in muhtemelen sıkılaştırmayı bitirdiği ve piyasaların daha uzun süre yüksek faiz oranlarını fiyatlandırma konusunda fazla agresif hale geldiği yönündeki görüşümüzün altını çiziyor.”

S&P500 yaz kayıplarını geri alıyor

S&P 500 endeksi, Starbucks gibi şirketlerin güçlü kazançlarının da etkisiyle Mart ayından bu yana en iyi günlük performansını sergileyerek yüzde 1,9 yükseldi ve günü yüzde 9,5 yükselişle tamamladı.

 

Powell, Fed’in gelecekteki faiz artırımları hususunda “dikkatli davranacağını” vurguladı.  Yatırımcılar bunu Fed’in ABD ekonomisini yavaşlatmada büyük ölçüde başarılı olduğunun bir işareti olarak değerlendirdi.

Ancak Powell para politikasının enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirecek kadar kısıtlayıcı olduğu konusunda “henüz emin olmadığı”nı da sözlerine eklemişti.

Fed, Çarşamba günü sona eren toplantısında gösterge faizini yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığında tutma kararı aldı. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası da faiz oranlarını yüzde 5,25’te sabit tutmak için 6-3 oy kullanırken, Norveç merkez bankası da faiz oranlarını değiştirmedi.

Gelişmiş ülke Merkez Bankaları beklemeye geçti

Geçen hafta da AMB faiz artırımlarına ara vermişti.  Enflasyonda gözlenen gerileme ve kıtayı etkisi altına alan resesyona bakan stratejistler, AMB’nın da parasal sıkılaştırma sürecinin sonuna geldiği yorumunu yaptı.

Yatırımcıların Fed başkanının yorumlarına verdiği tepkinin boyutu, birçok kişinin dünya çapında hane halkı ve işletmeler için borçlanma maliyetlerini artıran parasal sıkılaştırmanın sonunu görmekten ne kadar kıvançlı olduğunu ortaya koydu.

Önceki Fed faiz artışları ve ABD hükümetinin borçlanmasında patlama, geçen ay 10 yıllık getirilerin 16 yıl sonra ilk kez yüzde 5’in üzerine çıkmasına neden olmuştu.

Yatırımcılar geçmişte Fed’in faiz artırım döngüsüne zamanından önce son vereceğini düşünerek büyük kayıplar yaşadı. Ekim sonunda global hisse senetlerinin zirveden-dibe kaybı $12 trilyonu bulmuştu.

Tahvil fonları ailesi kralı Pimco’nun genel müdürü Tiffany Wilding, Powell’ın yorumlarının piyasayı Aralık ayında olası bir faiz artışına hazırlıyor gibi görünmediğini ve “bunun sonucunda finansal koşullarda bir miktar gevşeme yaşandığını” savundu.

ABD Hazinesi borçlanma vadesini kısalttı

Hazine bakanlığı Çarşamba günü uzun vadeli tahvil ihraç etme hızını yavaşlatacağını duyurdu ve bu da ABD devlet tahvili getirilerinin düşmesine neden oldu.

 

Devlet tahvilleri Perşembe günü Avrupa genelinde  de ralli yaptı. Faiz oranı beklentilerini yansıtan iki yıllık İngiltere tahvil getirileri 0,09 puan düşerek yüzde 4,70 ile Haziran ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Gösterge 10 yıllık  getiri 0,15 puan düşerek yüzde 4,35’e geriledi.

Euro-bölgesi için gösterge olan on yıllık Alman tahvil getirileri, istihdam verilerinin ülke ekonomisinin durgunlaştığını göstermesinin ardından yüzde 0,05 puan düşerek yüzde 2,7’ye geriledi.

 

 

Kaynak:  Stocks rally and bond yields tumble as investors trim interest rate outlook

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler