Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Financial Times: Çin’de 8,54 milyon kişi kredi yüzünden kara listede!

Ekonomik kriz derinleştiği Çin'de temerrüt sayısının rekor kırdığı bildirildi. Mortgage ve ticari kredi ödemelerini kaçıran 8 milyondan fazla kişi yetkililer tarafından kara listeye alınmış durumda.

Financial Times: Çin’de 8,54 milyon kişi kredi yüzünden kara listede!

Korona virüsü salgınının ortaya çıkmasından bu yana Çinli borçluların temerrütleri rekor seviyeye yükselerek ülkedeki ekonomik gerilemenin derinliğini ve tam toparlanmanın önündeki engelleri ortaya koydu.

Financial Times’ın (FT) konuyla ilgili haberine göre, çoğu 18 ila 60 yaşları arasında olan toplam 8,54 milyon kişi, ev ipoteklerinden işletme kredilerine kadar pek çok alanda ödemelerini yapmadıkları için yetkililer tarafından resmi olarak kara listeye alınmış durumda.

Çalışma çağındaki Çinli yetişkinlerin yaklaşık yüzde 1’ine denk gelen bu rakam, pandemi karantinaları ve diğer kısıtlamaların ekonomik büyümeyi sekteye uğratması ve hane halkı gelirlerini azaltması nedeniyle 2020’nin başlarında 5,7 milyon temerrütten çok daha yüksek.

ÇİN EKONOMİSİ ALARM VERİYOR

Sözcü’de konuyla ilgili yayınlanan habere göre, temerrüde düşenlerin sayısındaki artış, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve küresel talebin önemli bir kaynağı olan Çin’de tüketici güvenini sağlamanın zorluğuna katkıda bulunacak.

Çin yasalarına göre kara listeye alınan borçluların uçak bileti satın almak, Alipay ve WeChat Pay gibi mobil uygulamalar üzerinden ödeme yapmak da dahil olmak üzere bir dizi ekonomik faaliyette bulunmaları engelleniyor. Bu da emlak sektöründeki yavaşlama ve tüketici güvenindeki gerileme nedeniyle sorunlar yaşayan ekonomi üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor.

Hang Seng Bank China’nın baş ekonomisti Dan Wang, “Temerrüde düşenlerin sayısındaki ani artış sadece konjonktürel değil aynı zamanda yapısal sorunların da bir ürünü. Durum daha iyiye gitmeden daha da kötüleşebilir” dedi.

ÇİN’DE BORÇ VE İŞSİZLİK ARTIYOR

Giderek artan sayıda nakit sıkıntısı çeken Çinli tüketici ay sonunu getirmekte zorlanırken, birçoğu faturalarını ödemeyi bıraktı. Daha fazla Çinli de iş bulmakta zorlanıyor. Haziran ayında genç işsizliği yüzde 21,3’e ulaşarak rekor kırdı ve yetkililer verileri raporlamayı durdurdu.

China Merchants Bank bu ay yaptığı açıklamada, 90 gün gecikmiş kredi kartı ödemelerinden kaynaklanan batık kredilerin 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 26 arttığını söyledi. Şanghay merkezli bir danışmanlık şirketi olan China Index Academy, 2023 yılının ilk dokuz ayında Çin’de 584 bin haciz işlemi gerçekleştiğini ve bu rakamın bir önceki yıla göre neredeyse üç kat arttığını kaydetti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler