Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Filipinler’de Marcos’un emriyle pirinç tavan fiyatları belirlendi

Pirinç üretiminin ülke ekonomisinin rotasını belirlediği Filipinler’in Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr, yüksek enflasyonun ortasında pirincin tavan fiyatının belirlenmesi emri…

Filipinler’de Marcos’un emriyle pirinç tavan fiyatları belirlendi

Pirinç üretiminin ülke ekonomisinin rotasını belirlediği Filipinler’in Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr, yüksek enflasyonun ortasında pirincin tavan fiyatının belirlenmesi emri verdi. Buna göre “Filipinliler üzerindeki önemli ekonomik baskıyı” gerekçe gösteren Marcos Jr’ın talimatıyla Filipinler’de normal öğütülmüş pirinç ve iyi öğütülmüş pirincin maksimum fiyatını sırasıyla kilogram başına 41 Filipin pesosu (0,72 dolar) ve kilogram başına 45 peso (0,79 dolar) olarak belirlendi.

Başkanlık ofisinden yapılan açıklamada Başkan Ferdinand Marcos Jr’ın “Filipinliler, özellikle de ayrıcalıksız ve dışlanmış olanlar üzerindeki ciddi ekonomik baskı” nedeniyle fiyatları sınırlayan bir idari kararnameyi imzaladığı duyuruldu.

Filipinler’in Güneydoğu Asya’da en yüksek enflasyonla boğuşan ülke olduğuna ve pirinç fiyatına yapılan zammı ‘endişe verici’ olduğuna işaret edilen Al Jazeera’nin haberine göre Marcos’un Başkanlık ofisi, perakende fiyatlarındaki ‘endişe verici’ artışın, “fırsatçı tüccarlar tarafından istifleme ve zayıf sezon ışığında sanayi kartelleri arasındaki gizli anlaşmalar gibi” yasadışı fiyat manipülasyonlarının yanı sıra Ukrayna’daki savaş gibi dış faktörlerden kaynaklandığını kaydetti.

Söz konusu haberde aynı zamanda tarım bakanı olan Marcos Jr, ülkesinin gümrük yetkililerine istifçilik ve yasadışı ithalatla mücadele etmek için pirinç depolarındaki denetimleri yoğunlaştırma talimatı verdi ve rekabet gözlemcisine, pazardaki hakim konumlarını kötüye kullanan kartellere ve tüccarlara karşı harekete geçmesi talimatını verdiği de belirtildi.

Öte yandan Ulusal Ekonomik ve Kalkınma Otoritesi’ne göre Filipinler’de pirinç enflasyon oranı Ocak 2022’deki yüzde 1’den Temmuz 2023’te yüzde 4,2’ye yükseldi. Filipinler’de gelir elde edenlerin en alttaki yüzde 30’luk kesimi, gelirlerinin neredeyse yüzde 60’ını gıdaya harcıyor.

Filipinler’in eski Devlet Başkanı Ferdinand Marcos’un aynı isimli oğlu Ferdinand Marcos Jr, 2022’nin ayında devlet başkanlığı görevine başlamıştı.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler