Sosyal Medya

Borsa

Fed’in “daha uzun süre daha yüksek” vurgusu faiz oranlarının Fed için en azından 2026’ya kadar devam etmesi anlamına geliyor

Fed'in referans faiz politikası oranının nereye gideceği belki de bir plan değil, ancak bu tahminlerde Fed'in ekonominin nereye gittiğini ve ekonominin oraya ulaşmak için neye ihtiyaç duyduğunu gösteren ipuçları bulunuyor.

Fed’in “daha uzun süre daha yüksek” vurgusu faiz oranlarının Fed için en azından 2026’ya kadar devam etmesi anlamına geliyor

“Daha uzun süre daha yüksek” (Higher for longer) ifadesi Federal Reserve çevresinde son aylarda yaygın olarak kullanılan bir ifade. Bu kalıp, mevcut faiz artırma döngüsünü sonlandırdıktan ve faiz oranlarını indirme sürecine başladıktan sonra bile, faiz oranlarının, Fed’in ekonomik büyümeyi ve enflasyonu %2 seviyesinde sürdürmek için gerektiğini düşündüğü seviyelerin üzerinde kalacağını ifade ediyor.

Tam olarak ne kadar “uzun” olacağı, Fed’in politika geleceği hakkında yatırımcı tartışmalarının merkezinde. Çarşamba günü, merkez bankası bu sorunun cevanı için daha fazla ayrıntı sundu: en az üç yıl daha.

Çarşamba günü, Fed, faiz oranlarını %5,25 ile %5,5 aralığında, yani son 22 yılın en yüksek seviyesinde tutma kararı aldı ve aynı zamanda faiz oranları, işsizlik, büyüme ve enflasyon için güncellenmiş ekonomik tahminlerini yayınladı.

Takip eden yıllardaki faiz oranları için yetkililerin tahminlerini sunan “nokta grafik”, çoğu Fed yetkilisinin bu yıl için bir daha faiz artışına ihtiyaç olduğunu düşündüğünü gösterdi.

Ancak 2024, 2025 ve 2026’ya ilişkin yapılan değişiklikler, merkez bankasının gelecekte neler olacağına dair daha fazla ipucu sundu.

Bu tahminleri haziran ayında sunmasından bu yana merkez bankası, 2024 için %0,50’lik faiz indirimini, 2025 için %0,50’lik faiz indirimini çıkardı ve faizlerin 2026’yı, uzun vadeli beklentilerin üzerinde sonlanacağını önerdi.

Fed’in ekonomik tahminleri Fed için tam anlamıyla bir hedef sunmaz. Powell Çarşamba günü, “Bu, 19 kişinin bireysel tahminlerinin bir sonucudur ve görünen, ortanca tahminlerdir,” dedi “Bu yüzden [nokta grafiğini], gerçekten bir plan gibi görme fikrini vermek istemem.”

Fed’in referans faiz politikası oranının nereye gideceği belki de bir plan değil, ancak bu tahminlerde Fed’in ekonominin nereye gittiğini ve ekonominin oraya ulaşmak için neye ihtiyaç duyduğunu gösteren ipuçları bulunuyor.

Yani: Fed, daha fazla beklenenden daha hızlı büyüyen bir ekonomiyi yavaşlatmak için enflasyon hariç faiz oranlarının yükseldiğini görüyor. Bu nedenle Çarşamba günkü başlık, bu yıl bir faiz artışının daha gerektiğini önerse de, Fed’in enflasyon beklentisini düşürmesi, yetkililerin 2023’te daha da yüksek reel faizlere ihtiyaç duyduğunu düşündüğünü gösteriyor.

Powell, Çarşamba günü şunları söyledi: “Önemli olan reel faizdir ve bu yeterince kısıtlayıcı olmalıdır.”

Powell, “Sadece onu gördüğümüzde yeterince kısıtlayıcı olduğunu söyleyebilirim,” dedi. “Bu ilgili bir modelle veya çeşitli tahminlerle güvenle ulaşabileceğiniz bir şey değil.”

Yahoo Finance

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler