Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed enflasyonla mücadelede en zor dönemeçte: Powell, Jackson Hole’u enflasyonla mücadelede son itiş olarak kullanacak

Federal Reserve Başkanı Jerome Powell’in, Cuma günü Wyoming’deki Jackson Hole’da yapacağı konuşmada, ABD merkez bankasının enflasyonu kontrol altına alma kampanyasının…

Fed enflasyonla mücadelede en zor dönemeçte: Powell, Jackson Hole’u enflasyonla mücadelede son itiş olarak kullanacak

Federal Reserve Başkanı Jerome Powell’in, Cuma günü Wyoming’deki Jackson Hole’da yapacağı konuşmada, ABD merkez bankasının enflasyonu kontrol altına alma kampanyasının son adımlarını çizeceği ve işi tamamlama taahhüdünü pekiştireceği bekleniyor.

Powell’ın Fed’in küresel merkez bankacılarının yıllık toplantısında yapacağı konuşma, politika yapıcıların enflasyonla mücadelede en zorlu aşamaya girdiği bir döneme denk geliyor. Bu aşama, şimdiye kadar yaptıklarının ekonomiyi nasıl etkilediği konusunda pek fazla belirsizlik olmadan ne kadar daha sıkılaştırmanın gerektiğini ayarlama aşaması olarak nitelendiriliyor.

Yakın zamana kadar yol açıktı: En hızlı artan enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltmeye devam etmek. Ancak enflasyon soğumaya devam ettiğinde, politika yapıcılar arasında ne kadar daha çalışma yapılması gerektiği konusunda anlaşmazlıklar ortaya çıkıyor. Powell muhtemelen bu hafta sahip olduğu platformu kullanarak, Fed’in faiz oranlarının daha da yükselip yükselmemesi gerektiğini nasıl değerlendireceğini ve ne zaman indirmeye başlama zamanının geldiğini belirleyeceğini açıklayacak.

Eski Fed Başkan Yardımcısı Donald Kohn “çok erken gevşemenin önlemesi gerektiğini vurgulayacak. Bence bu burada bir tema olacak. Aslında, veriye dayalı olmakla ne demek istediğini açıklaması, her veri parçasına piyasanın çok güçlü tepkisini sınırlayıcı olacaktır,” diyor.

Powell, Cuma sabahı Washington saatiyle 10:05’te, Kansas City Fed’in yıllık ekonomi politikası sempozyumu kapsamında görünüme dair bir konuşma yapacak. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde da günün ilerleyen saatlerinde konuşma yapacak.

Bu toplantı, dünya çapındaki para politikası yapıcılarının hala hedefin üzerinde enflasyon oranları ve yüksek ekonomik daralma olasılıklarıyla karşı karşıya olduğu bir döneme rastlıyor. Önümüzdeki yıl karşılaşacakları zorluk, fiyat baskılarını kontrol altına almaya çalışırken resesyonlardan kaçınma çabaları arasında giderek iki yönlü riskleri dengelemek olacak.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Powell’ın ünlü  konuşmasında enflasyonu bastırmak için merkez bankasının kararlılığını vurgulamasından bu yana Fed yetkilileri, gösterge faiz oranını 5,25% ile 5,5% arasına 22 yılın en yükseğine çıkardılar.

Bugüne kadar enflasyon ölçüleri bir yıl öncesine göre oldukça düşmüş durumda ve ekonominin daha sıkı para koşullarından zarar gördüğüne dair pek işaret görülmedi. Ancak enflasyon riski geriledikçe ve diğer ekonomik riskler arttıkça, Fed yetkilileri iki farklı gruba ayrılmış durumda.

Bir grup, daha yüksek faiz oranlarının henüz tam olarak ekonomiye yansımadığını ve kredi koşullarının devam eden bir şekilde sıkılaşmasının beklentilerden daha büyük bir etkiye sahip olabileceğini düşünüyor. Pandemi dönemine ait birikmiş tasarrufların harcanması ve bu sonbaharda öğrenci kredi ödemelerinin yeniden başlaması, ekonomik zorluklara ekstra etki yapabilir.

Diğerleri ise para politikasının ekonomik faaliyete iletilmesinin artık o kadar uzun sürmediğini ve daha yüksek faiz oranlarının etkisinin büyük ölçüde hissedildiğini iddia ediyor. Ayrıca enflasyonun 2% hedefine geri dönmesinin kesin kanıtlarını görmek istiyorlar.

Bloomberg Economics “Bu konudaki Fed içinde geniş yelpazede görüşler olduğu göz önüne alındığında, Powell’ın tercih ettiği risk yönetimi stratejisini – yavaş hareket etme stratejisi – teşvik edeceğini düşünüyoruz. Nötr oranın herhangi bir tahminini daha iyi değerlendirebilmek için FOMC’nin gözlem yapması gerekecek – muhtemelen birkaç toplantı boyunca” diyor.

Yatırımcılar ve piyasalar, Fed’in gelecek adımlarından ne bekleyeceklerine dair giderek daha az emin hale gelmiş durumda. Son haftalarda volatilite arttı ve piyasa kaderi, her yeni ekonomik veri parçasına bağlı gibi görünüyor.

Şu an piyasalar, vadeli kontratlar aracılığıyla bu yıl başka bir faiz artırımı beklemiyorlar, ancak Fed’in 31 Ekim-1 Kasım toplantısında ve 19-20 Eylül toplantısında faiz artırma olasılığını daha yüksek görüyorlar.

Jackson Hole, Powell’a Fed’in daha sadece enflasyon raporlarına değil, daha geniş ekonomik verilere odaklanma stratejisi gibi ana unsurlara daha fazla odaklanma fırsatı verecek.

Morgan Stanley ekonomistleri tarafından yazılan son notta, “Powell’ın Fed’in verilere dayalı olacağını ve verilerin ‘toplamına’ odaklanılacağını vurgulamaya devam edeceğini ve Eylül’ü canlı bir toplantı olarak tutmaya devam edeceğini bekliyoruz” dediler.

Nötr Oran

Hızlı faiz artırımlarına rağmen dirençli bir ekonomi, politikanın ekonomiyi ne teşvik ettiği ne de yavaşlattığı bir oran olarak tanımlanan nötr faiz oranının pandemi öncesine göre daha yüksek olabileceği spekülasyonlarını artırdı. 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi bu hafta 2007’den bu yana ilk kez %4,35’e yükseldi, bu da faiz oranlarının daha yüksek kalabileceği beklentilerini yansıtıyor.

Yatırımcılar, Powell’ın bu konuda ne düşündüğünü bilmek istiyorlar. Ancak Fed yetkilileri genellikle bu konuda agnostik bir görüşe sahipler – Haziran’da yayınlanan son tahminleri, pandemi öncesine göre 2,5% olarak değişmediğini gösterdi – ve Powell’ın bu yaklaşımdan sapması olası değil. Powell Mart ayında yasama organına ifade verirken “Dürüst olmak gerekirse, nötr oranın nerede olduğunu bilmiyoruz” demişti.

Fed Başkanı Powell’ın, 2018’de Fed başkanı olarak ilk Jackson Hole konuşmasında, uzun vadeli değişkenlerin tahminindeki içsel belirsizliği ve aynı zamanda finansal kriz veya sabitlenmemiş enflasyon beklentileri gibi ciddi gelişmeler durumunda Fed’in “gereken her şeyi yapmak zorunda olduğunu” vurgulamıştı.

Geçen yıl enflasyonun 40 yılın zirvesine ulaştığı bir dönemdeki konuşmasında, Powell daha kesin bir yaklaşım benimsemişti. Ancak bu yılın koşulları, daha önceki yaklaşımına dönmesi gerekebilecek bir durumu işaret ediyor.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Başkanı Adam Posen, ekonomik görünümün artan belirsizlik nedeniyle Powell’ın bu seferki konuşmasının o kadar sıkı ve net olamayacağını ifade etti. Posen, politika yanlış ve hedefe ulaşmak için uzun bir yol olduğunda merkez bankası kararlarının bazı açılardan daha basit olduğunu belirtti. Ancak politika doğru yoldaysa ve doğru yerde olduğundan emin olunamıyorsa, merkez bankası karar vermenin daha zor olduğunu vurguladı. Bu da Fed’in şu anda karşı karşıya olduğu durumu özetledi.

Powell, Jackson Hole’daki konuşmasında, değişen ekonomik çevre, uygun politika yolunda belirsizlikler ve gelişen koşullar çerçevesinde Fed’in yaklaşımını iletmek için gereken dengeyi sağlama görevini üstlenecek.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler