Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi’nde enflasyon, temmuzda yüzde 5,3’e geriledi

Temmuz ayında tüketici fiyatları, yüzde 0,1 oranında azaldı.       Euro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda yıllık bazda…

Euro Bölgesi’nde enflasyon, temmuzda yüzde 5,3’e geriledi

Temmuz ayında tüketici fiyatları, yüzde 0,1 oranında azaldı.

 

 

 

Euro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda yıllık bazda yüzde 5,3 artış gösterdi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin temmuz ayına ilişkin enflasyon öncü verilerini yayımladı.

Verilere göre, Euro Bölgesi’nde haziranda yüzde 5,5 olan yıllık enflasyon, temmuzda yüzde 5,3 seviyesinde belirlendi.

Euro Bölgesi’nde TÜFE, temmuzda bir önceki aya göre ise yüzde 0,1 azaldı.

Gıda enflasyonu yüzde 10,8

Piyasa beklentileri, temmuzda Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun yüzde 5,3, aylık enflasyonun yüzde 0,3 olması yönündeydi.

Enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 10,8 ile gıda, alkol ve tütün ürünlerinde gerçekleşti. Gıdayı, yüzde 5,6 ile hizmetler, yüzde 5 ile enerji dışı sanayi ürünleri izlerken, enerji ürünleri yüzde 6,1 geriledi.

Slovakya’da enflasyon çift hanelerde

AB uyumlu verilere göre, enflasyon, temmuzda Slovakya’da yüzde 10,2, Hırvatistan’da yüzde 8,1, Litvanya’da yüzde 7,1, Avusturya’da yüzde 7, Almanya ve Letonya’da yüzde 6,5, İtalya’da yüzde 6,4, Hollanda’da yüzde 5,3 ve Fransa’da yüzde 5 seviyesinde belirlendi.

 

 

Euro Bölgesi ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH), 2023’ün ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 arttı.

Piyasa beklentileri çeyrek bazda yüzde 0,2, yıllık bazda da yüzde 0,5 büyümeydi. Böylece, son veriler piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

AB’de mevsimsellikten arındırılmış GSYH, yılın ikinci çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla değişmezken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 artış gösterdi. Euro Bölgesi’nin ilk çeyrek büyüme öncü verilerinde yüzde 0,1 küçüldüğü bildirilmişti.

Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,1 daralan Euro Bölgesi ekonomisi teknik resesyona girmişti. Daha sonra Eurostat, Euro Bölgesi’nin ilk çeyrek büyüme oranını yukarı yönlü revize etmiş, öncü verilerdeki yüzde 0,1 küçülmeyi sıfır olarak güncellemişti.

 

ÜLKELERE GÖRE BÜYÜME

Öte yandan, GSYH, ikinci çeyrekte önceki çeyreğe kıyasla İsveç’te yüzde 1,5, Letonya’da yüzde 0,6, Avusturya’da yüzde 0,4, İtalya’da yüzde 0,3 azaldı. Almanya ve Portekiz’de sabit kalan GSYH, İspanya’da yüzde 0,4, Fransa’da yüzde 0,5, İtalya’da yüzde 0,6 arttı.

Söz konusu oran geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise İsveç’te yüzde 2,4, Çekya’da yüzde 0,6, Letonya’da yüzde 0,5, Avusturya’da yüzde 0,3 ve Almanya’da yüzde 0,1 azalırken, İtalya’da yüzde 0,6, Fransa’da yüzde 0,9, İspanya’da yüzde 1,8 yükseldi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler