Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivite düştü

Euro Bölgesi'nde ekonomik aktivite, Kasım 2020'den bu yana görülen en düşük seviyeye gerileyerek ekim ayında sürpriz bir düşüş yaşadı. S&P Global ve HCOB'un Euro Bölgesi Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), ekim ayında eylül ayındaki 47,2 seviyesinden 46,5'e geriledi.

Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivite düştü

Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivite, Kasım 2020’den bu yana görülen en düşük seviyeye gerileyerek ekim ayında sürpriz bir düşüş yaşadı. S&P Global ve HCOB’un Euro Bölgesi Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), ekim ayında eylül ayındaki 47,2 seviyesinden 46,5’e geriledi.

 

 

 

COVID-19 salgını dönemi dışarıda bırakıldığında bile, ekim ayı bileşik PMI verisi, Mart 2013’ten bu yana görülen en düşük okuma oldu. Ekonomistler, bileşik PMI verisinin 47,4 seviyesine yükselmesini bekliyorlardı ancak bu beklentinin altında bir sonuç elde edildi.

 

Hamburg Commercial Bank Başekonomisti Cyrus de la Rubia, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Euro Bölgesi’nde işler kötüden daha kötüye gidiyor. Arka arkaya iki çeyrek negatif büyüme ile bu yılın ikinci yarısında Euro Bölgesi’nde hafif bir resesyon riskiyle karşı karşıya kalabiliriz” ifadelerini kullandı.

 

Ayrıca, bileşik istihdam endeksi ekim ayında 50,8 seviyesinden 49,4’e geriledi. De la Rubia, bu veriye ilişkin olarak, “Hizmet sağlayıcıların işe alımları neredeyse tamamen durma noktasına geldi. İmalat şirketleri ise sadece personel çıkarmakla kalmıyor, aynı zamanda işten çıkarma planlarını da hızlandırıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Hizmet sektörü PMI endeksi de ekimde bir önceki ayki 48,7 seviyesinden 47,8’e gerileyerek son 32 ayın en düşük seviyesine ulaştı.

 

Hizmetlere yönelik talep ekim ayında da azalırken, özellikle eylül ayına göre daha keskin bir düşüş yaşandı. Yeni iş endeksi de 46,4 seviyesinden 45,5’e gerileyerek 2021’in başından bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

 

Bu verilerin ardından euro/TL kuru, 30 lira sınırında bulunduğu seviyeden 29,94 seviyesine geriledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler