Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi PMI, ekonomik koşulların kötüleştiğini gösteriyor

Euro Bölgesi PMI, üçüncü çeyreğin başında ekonomik aktivitede daralmayı işaret ediyor. Genel olarak, bu son aylarda zayıflayan anket göstergeleri eğilimine…

Euro Bölgesi PMI, ekonomik koşulların kötüleştiğini gösteriyor

Euro Bölgesi PMI, üçüncü çeyreğin başında ekonomik aktivitede daralmayı işaret ediyor. Genel olarak, bu son aylarda zayıflayan anket göstergeleri eğilimine uyuyor ve blok için resesyon riskini artırıyor. Anket hala fiyat baskılarının hafiflediğini göstermeye devam ediyor, ancak ECB güvercinleri için hizmetler sektöründeki ücretlerin etkisi endişe kaynağı olacak.

Euro Bölgesi’nde Temmuz ayında:
– İmalat PMI 42,7 (Beklenti 43,5)
– Hizmet PMI 51,1 (Beklenti 51,5)
– Bileşik PMI 48,9 (Beklenti 49,7)

İkinci çeyrekte anket verileri giderek daha karamsar bir hal almıştı ve Temmuz PMI bu trendi sürdürüyor. Haziran ayında bileşik PMI 49,9 olarak kaydedilmiş ve genel olarak durgunluğa işaret etmişti, ancak Temmuz’da PMI 48,9’a düşerek daralmayı gösteriyor. Anketlere göre, euro bölgesinde hem mal hem de hizmet talebi azalıyor; hizmetler sektöründe yeni siparişler yedi ayın ardından ilk kez düşüşe geçerken, imalat sektöründeki yeni siparişlerin düşüşü daha da hızlandı.

Fransa ve Almanya, üretim PMI’larıyla özellikle kötü bir tablo çiziyor, bu durum euro bölgesinin geri kalanı tarafından hafifçe dengelemiş gibi görünüyor. Bu durum, turizme daha bağımlı ekonomilerin biraz daha güçlü bir yaz döneminden faydalanmasından kaynaklanıyor olabilir. Yine de, olumlu turizm etkisi ekonominin diğer alanlardaki zayıflığını dengelemek için yeterince güçlü görünmüyor.

Daha önce euro bölgesi ekonomisinin durgunluk benzeri bir ortamda olduğunu savunmuştuk ve son iki çeyrekteki minimal negatif GSYİH büyümesinin, iş gücünün gücü göz önünde bulundurulduğunda geniş çaplı bir resesyon olarak algılanmaması gerektiğini belirtmiştik. Ancak Temmuz PMI, resesyon riskinin arttığını gösteriyor. Üretimin ileride daha da zayıflaması beklentisiyle, önümüzdeki aylar için görünüm en iyi ihtimalle durgun olacak.

Anketten gelen enflasyon tablosu son aylara çok benzer. Fiyat baskıları hafifliyor, ancak bu durum mal üreticileri için hizmet sağlayıcılarından daha fazla geçerli. Yükselen ücretler, hizmetler için fiyat baskılarını yüksek seviyelerde tutmaya devam ediyor, bu da daha yavaş bir düşüş eğilimine yol açıyor. Girdi maliyetlerinin düşmesi, şu anda mal üretimi için enflasyon beklentilerini çok daha hızlı bir şekilde düşürmeye yardımcı oluyor. Bu, yıl sonuna doğru önemli ölçüde düşük bir enflasyon oranı beklentimizi doğruluyor, ancak ücretlerin enflasyon üzerindeki etkisine dair şahin endişeleri de canlı tutuyor.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler