Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Endonezya’nın Çin destekli yüksek hızlı tren projesi yine ertelendi

Yapımına 2015 yılında başlanan Endonezya’nın başkenti Jakarta’yı Bandung şehrine bağlayacak olan 142 kilometrelik yüksek hızlı tren projesinin hayata geçirilmesindeki belirsizlik…

Endonezya’nın Çin destekli yüksek hızlı tren projesi yine ertelendi

Yapımına 2015 yılında başlanan Endonezya’nın başkenti Jakarta’yı Bandung şehrine bağlayacak olan 142 kilometrelik yüksek hızlı tren projesinin hayata geçirilmesindeki belirsizlik sürüyor.

Endonezya’nın Çin tarafından finanse edilen yüksek hızlı tren yapımının projedeki maliyet aşımları ile yerel aktivistlerin projeye şüpheyle bakması sebebiyle bir aydan daha az bir süre içerisinde ikinci kez ertelendiği bildirildi.

PROJEYE BİRÇOK ZORLUKLA BAŞ BAŞA KALDI

Projenin sözcüsü, Cuma günü yapılması planlanan 7,3 milyar dolarlık Jakarta-Bandung yüksek hızlı seferinin deneme lansmanının planlandığı gibi olmayacağını ifade ederken “Ulaştırma Bakanlığı’ndan hala bir karar bekliyoruz” dedi.

2015 yılında başlanan, Endonezya ile Çin devlet firmalarından oluşan PT KCIC konsorsiyumu tarafından denetlenen, Pekin tarafından finanse edilen projenin başlangıçta 2019’da tamamlanması hedefleniyordu. Lansmanından bu yana 1,2 milyar dolarlık bütçe aşımı ve ek güvenlik kontrolleri de dahil olmak üzere söz konusu proje şu an birçok zorluklarla baş başa kaldı.

PROJEYE YERELDE ŞÜPHEYLE BAKILIYOR

Bu arada Çin destekli yüksek hızlı tren projesine, kişi başı gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) 5.000 doların altında olduğu Endonezya’da hizmetin halkın çoğunluğu için faydalarını sorgulayan birçok bölge sakini ve aktivist tarafından da şüpheyle bakılıyor.

Al Jazeera’ye açıklama yapan Batı Java’daki Endonezya Çevre Forumu’nun (WALHI) yetkilisi Meiki Paendong’a göre yüksek hızlı treni kullanacak olanlar sadece üst orta sınıf olacak ve halkın geneli için çok pahalı:

“Diğer yerel sakinler veya basit ve yoksul aile grupları bunu zor bulacak veya kullanmadan önce iki kez düşünecek. Raporlara göre biletler 300.000 rupiah (20 ABD doları) aralığında olacak.”

Al Jazeera’nin konuyla ilgili haberinde deneme hizmetinin başlangıçta 18 Ağustos’ta başlamasının planlandığı, ardından 1 Eylül’e ertelendiği, kamuya yönelik tam hizmetin ise 1 Ekim’de başlatılmasının projenin planı dahilinde olduğu belirtildi.

Ağustos ayı başlarında yüksek hızlı tren seferinin gecikmesini açıklayan PT KCIC, yolcu güvenliği ve konforunu sağlamak için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu ve hala ek işletme izinlerinin beklendiğini belirtmişti.

Endonezya’nın başkenti Jakarta’yı Bandung şehrine bağlayacak olan 142 kilometrelik yüksek hızlı demiryolu hattı 3 saatlik yolculuğu yaklaşık 40 dakika gibi bir süreye indirecek.

Öte yandan Çin, Endonezya’nın yüksek hızlı demiryolunda kullanacağı trenleri geçtiğimiz Mayıs ayında teslim etmişti.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler