Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Ekim ayında Fed’in öncelikli enflasyon göstergesi ivme kaybetti

Federal Rezerv'in faiz artışlarında özellikle dikkatle incelediği Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri (Çekirdek PCE) endeksi, ekim ayında beklenenin paralelinde bir ivme kaybı yaşadı.

Ekim ayında Fed’in öncelikli enflasyon göstergesi ivme kaybetti

Federal Rezerv’in faiz artışlarında özellikle dikkatle incelediği Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri (Çekirdek PCE) endeksi, ekim ayında beklenenin paralelinde bir ivme kaybı yaşadı.

 

 

ABD Ticaret Bakanlığı’na bağlı Ekonomik Analiz Bürosu (BEA) tarafından açıklanan verilere göre, ABD’de favori enflasyon göstergesi olan Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri (PCE) fiyat endeksi, ekim ayında aylık bazda yüzde 0,2 arttı.

 

Gıda ve enerji kalemlerini içermeyen endeksin aylık bazda yüzde 0,2 artış gerçekleştirmesi, öngörülerle uyumlu bir seviyede gerçekleşti. Bir önceki ayki artış oranı yüzde 0,3 düzeyindeydi.

 

Çekirdek PCE, yıllık bazda da tahminlere paralel bir seyir izledi. Piyasanın yüzde 3,5 beklediği veri, yıllık bazda yüzde 3,5 artış kaydetti.

 

Bu veri, piyasaların ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecekteki adımlarını takip ettiği ve Fed’in faiz artırım döngüsünün sona erebileceği beklentileri arasında önemli bir yer tutuyordu.

 

Gıda ve enerji harcamalarını içermeyen çekirdek PCE rakamlarının, beklentilere uygun bir şekilde ivme kaybetmesi, Fed’in faiz artışları konusundaki beklentilerin sona erdiği yönündeki görüşleri destekledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler