Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ECB Eylül toplantısı öncesinde Euro Bölgesi’nde enflasyon durgun seyrediyor-Fransa hariç

Euro bölgesinde Ağustos ayında enflasyon düşmedi, bu da ECB’nin iki hafta sonra yapılacak olan yönetim konseyi toplantısında son 25 baz…

ECB Eylül toplantısı öncesinde Euro Bölgesi’nde enflasyon durgun seyrediyor-Fransa hariç

Euro bölgesinde Ağustos ayında enflasyon düşmedi, bu da ECB’nin iki hafta sonra yapılacak olan yönetim konseyi toplantısında son 25 baz puanlık artış lehine yönelebileceği anlamına gelebilir. Yine de genel enflasyon dinamikleri nispeten olumlu seyretmeye devam ediyor ve yıl sonunda enflasyonun önemli ölçüde düşmeye devam etmesi beklenebilir.

Ağustos ayında euro bölgesi enflasyon oranı %5,3 düzeyinde istikrarlı kaldı. Çekirdek enflasyon da Temmuz ayındaki %5,5 seviyesinden %5,3’e düştü. Enerji fiyatlarındaki gelişmeler nedeniyle genel enflasyon beklentilerin biraz üzerinde gerçekleşti; enerji fiyatları aylık bazda %3,2 arttı. Bu durum, enflasyonun beklenenden daha inatçı bir şekilde yüksek seyretmeye devam edeceği endişelerini artıracak. Bununla birlikte, mal ve hizmetler enflasyonundaki gelişmeler nispeten beklenen çerçevede gerçekleştiği için genel enflasyon eğilimi dikkatli bir şekilde düşüş yönünde devam ediyor.

Ülkelere göre bakıldığında, yükselen fiyatlar özellikle Fransa ve İspanya’dan kaynaklanırken, Hollanda ve İtalya’da yaşanan düşüşler enflasyonu genel olarak kontrol altında tuttu. Enerji etkileri ve bunların tüketici fiyatlarına yansımaları – özellikle Fransa’da düzenlenen fiyatların yükselmesi – bu ayki farklılıkların önemli nedenleriydi.

Geleceğe bakıldığında, enflasyonda daha fazla düşüş bekleniyor.

Almanya’da, hükümet desteğinin verilerden çıkmasıyla birlikte önümüzdeki ay önemli bir düşüş izlenecek. Anketler ayrıca mal fiyatları için önemli bir düşüş etkisinin olduğunu gösteriyor, ancak hizmetler enflasyonunun daha yavaş düşmesi bekleniyor, çünkü daha yüksek ücret maliyetleri söz konusu. Aslında, ücret büyümesi hala %2 enflasyonla uyumlu bir seviyenin üzerinde seyrediyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) için, Ağustos ayı enflasyon verileri, önümüzdeki iki hafta içindeki yönetim konseyi toplantısı öncesi en önemli verilerden biriydi. Enflasyon ECB’nin güvercinlerini rahatsız edecek kadar inatçı kalmaya devam etse de, önümüzdeki aylarda enflasyonun daha da yavaşlayacağı görünüyor. Son aylarda ECB’nin sıkça dile getirdiği gibi, yetersiz faiz artışı yapmanın faiz artırımları konusunda fazla yapmaktan daha kötü olduğu fikri göz önüne alındığında, yeni bir başka bir 25 baz puanlık faiz artışı sürpriz olmayacak.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler