Sosyal Medya

Döviz

Dünya piyasalarında tahvil depremi

Dünya tahvil pazarında düşük oran dönemi geride kalırken,  ABD Hazine tahvili getirileri 16 yılın zirvesine yakın. Tüm dünyada tahvil faizleri…

Dünya piyasalarında tahvil depremi

Dünya tahvil pazarında düşük oran dönemi geride kalırken,  ABD Hazine tahvili getirileri 16 yılın zirvesine yakın. Tüm dünyada tahvil faizleri ve Türkiye gibi Gelişmekte Olan Ülkelerde (GOÜ, Piyasalar GOP) CDS oranalrı sert şekilde yükseliyor.

Yatırımcıların Fed’in resesyondan başarılı bir şekilde kaçınırken enflasyonu daha yüksek faiz oranlarıyla kontrol altına alacağına dair kaygılarının artmasıyla, Perşembe günü uzun vadeli ABD devlet tahvili getirileri 2007’den bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı.

Tahvillerdeki satış  (fiyatlar düştükçe getiriler artıyor)  İngiltere 10 yıllık devlet tahvili getirileri 2008’den bu yana en yüksek, ve Almanya’nın Bund tahvil getirileri de 2011’den beri görülmemiş seviyelerine ulaştığı Avrupa piyasalarında da yansıyor.

Atlantik’in her iki yakasındaki merkez bankaları, enflasyon baskıları hafiflese bile yüksek faiz oranlarıyla şahin bir duruş sergilemeye devam etti. Artık yatırımcılar, Fed ve diğerlerinin faiz oranlarının yakın zamanda düşmesine izin vermeyeceği yönünde pozisyon alıyor.

Deutsche Bank stratejisti Alan Ruskin, “Faiz oranlarının bu kadar uzun süre düşük tutulduğu 2007-2008 finansal kriz sonrası dönemden gerçek bir kırılma yaşanıyor” dedi. “İnsanlar, getiri yüzde 4’e yaklaştığında 10 yıl vadeli kağıdın satın alma fırsatı olduğunu hissetmişti, ancak şimdi bundan kaçıyor ve önemli kayıplar yaşıyorlar.”

Tüm dünya için gösterge ABD 10 yıllık Hazine getirileri, günde yüzde 0,07 artışla yüzde 4,328’e ulaştı ve  2022 Ekim gün içi zirvesi olan yüzde 4,3354’ün biraz altında kaldı. Bu seviye kırılırsa, Kasım 2007’den bu yana en yüksek seviyelerinde olacaklar. Bu aya kadar, 10 yıllık tahvil getirileri, 2008 mali krizinden önce yaygın olan, ancak o zamandan nadir gözlenen yüzde 4’ün üzerinde uzun süre kalmamıştı.

 

PGIM küresel tahvil  birim başkanı Robert Tipp, “Son zamanlarda 10 yıllık ABD getirilerinin yüzde 4’ün altında çok zaman geçirmesi şaşırtıcı,” dedi. “Yatırımcılar çok yakında yüzde 4’ün altındaki bir ortama geri döneceğimize inanıyorlar ve bence bu beklenti önümüzdeki yıllarda asılsız çıkacak.”

Çarşamba günü, Fed’in son toplantısının tutanakları, açık piyasa komitesi üyelerinin “para politikasının daha fazla sıkılaştırılmasını gerektirebilecek, enflasyon üzerinde önemli yukarı yönlü riskler” gördüklerini göstermişti.

10 yıllık Birleşik Krallık devlet tahvillerinin getirileri yüzde 0,1’den fazla artarak yüzde 4,75’e yükselirken, Alman Bunds yüzde 0,06 puan artarak yüzde 2,71’e  sıçradı. Norveç merkez bankası Perşembe günü gösterge faiz oranını çeyrek puan yükseltti ve yakında politikayı daha da sıkılaştırması gerekeceğini beklediğini söyledi.

TwentyFour Asset Management’ın portföy yöneticisi Dillon Lancaster, yatırımcıların, ekonomilerin durgunluğun önlendiği yumuşak inişe geçmeleri durumunda merkez bankalarının nasıl tepki vereceğini hâlâ tartıştıklarını söyledi. “Sorduğumuz soru, enflasyonun kontrol altında olduğu ve işsizliğin çok düşük seviyelerde kaldığı bir duruma gelirseniz – merkez bankaları ne yapar?” dedi Lancaster. “Faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutuyorlar mı ve uzun vadede getirilerin biraz daha yükselmesi mi gerekiyor?”

Artan tahvil faizleri hisse senetleri üzerinde baskı yarattı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite Perşembe seansında yüzde 1,2 düşerken, mavi çipli S&P 500 açılış kazançlarını  geir verip, yüzde 0,8 düştü. ABD hisseleri 3 gündür  aralıksız düşüyor.

Daha önce, Avrupa’nın bölge çapındaki Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,9 düşüşle üst üste üçüncü günü de düşüşle kapatırken, Fransız Cac 40 yüzde 0,9 ve Alman Dax yüzde 0,7 düştü.

SPI Asset Management’ın yönetici ortağı Stephen Innes, “Fed tutanaklarında Fed’in faiz indirimini yapıp yapmayacağını düşünmeniz önemli değil” dedi. “Gerçek şu ki, 10 yıllık getiriler yükseliyor ve hisse traderleri için modern zamanın en kötü haberi.”

 

Yükselen tahvil faizlerine paralel Dolar Endekis de yön değiştirip Londra işlemlerinde iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Doların kazançları kısa bir süre için dolar/yen’i 146,2’a  geri itti,  Japon para birimi geçen Kasım ayından bu yana en zayıf seviyesine gerilerken, dolar/yen’de 145’in üzeri seviyelerini BoJ’u kaygılandırdığı konuşuluyor.

Japon maliye bakanlığı geçen yıl bu parite düzeyinde para birimini desteklemek için müdhala etmişti ve tekrar müdahale edebileceği spekülasyonları var. Salı günü, maliye bakanı Shunichi Suzuki piyasa hareketlerini “aciliyet duygusuyla” izlediğini söyledi.

Çin’de hisse senetleri, CSI 300 yüzde 0,3 yükselirken, Hong Kong’dan Hang Seng yatay seyrederken, hafta başındaki sert satıştan sakinleşti.

 

Kaynak:  Treasury yields near 16-year high as bond market shifts from low-rate era

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler