Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’e karşı G20’de hamle: Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru imzalandı

G20 Zirvesi’nde Hindistan’ı Orta Doğu ve Avrupa'ya bağlayacak koridor için mutabakat zaptı imzalandığı bildirildi.

Çin’e karşı G20’de hamle: Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru imzalandı

PARAANALİZ.COM

Hindistan’ın Yeni Delhi şehrinde bu yıl 18’incisi düzenlenen “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” ana temasıyla süren G20 Liderler Zirvesi çerçevesinde Hindistan’ı Orta Doğu ve Avrupa’ya bağlayacak çok uluslu bir demir yolu ve denizcilik projesi olan “Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru”nun tanıtımı yapıldı.

Söz konusu zirvede ticaretin artırılmasına, enerji kaynaklarının sağlanmasına ve dijital bağlantının geliştirilmesine yardımcı olacak Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’nun kurulmasına yönelik Hindistan, ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Almanya, İtalya ve Avrupa Birliği arasında Mutabakat Zaptı’nın (MoU) imzalandığı bildirildi.

Buna göre Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru; Hindistan’ı Batı Asya/Orta Doğu’ya bağlayan Doğu koridoru ve Batı Asya/Orta Doğu’yu Avrupa’ya bağlayan Kuzey koridoru olmak üzere iki ayrı koridordan oluşacak.

Tavsiye edilen koridor Hindistan’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne buradan da Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail’i geçerek Avrupa’ya bağlanacak. Buradaki amaç Hindistan’dan yüklenen malların İsrail ile Yunanistan limanları üzerinden Avrupa’ya daha hızlı gönderilmesi olarak kaydedildi.

Söz konusu koridorun Hindistan’ı Güney Doğu Asya’dan Körfez’e, Batı Asya’ya ve Avrupa’ya uzanan ticaret akışı rotası üzerinde sağlam bir şekilde konumlandırması tahmin edilirken Çin’in bölgedeki ekonomik hedeflerine meydan okuma olarak da görülüyor. Zira anılan bölgelerde Çin’in yıllardır ekonomik planları zaten biliniyor.

(HABER MERKEZİ)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler