Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin ikinci çeyrekte beklentinin çok altında büyüdü, konut satışları yavaşladı, gayrimenkul yatırımları düştü

Çin ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllık %6,3’le %7,3 olan tahminlerin çok altında büyüme gösterdi. Dönem içinde çeyrek bazında büyüme %0,8…

Çin ikinci çeyrekte beklentinin çok altında büyüdü, konut satışları yavaşladı, gayrimenkul yatırımları düştü

Çin ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllık %6,3’le %7,3 olan tahminlerin çok altında büyüme gösterdi.

Dönem içinde çeyrek bazında büyüme %0,8 gerçekleşirken ilk çeyrekte ise Çin ekonomisi %2,3’lük büyüme ortaya koymuştu.

Çin İstatistik Bürosu’ndan veri sonrasında yapılan açıklamada ise ülkenin yıl için %5 olan büyüme hedefine ulaşacağı belirtildi.

Öte yandan Çin’de Haziran ayında 16-24 yaş arası nüfusta işsizlik oranının %21,3 ile rekor yüksek seviyeye çıktığı duyuruldu.

Çin’de Haziran ayında sanayi üretimi beklenmedik şekilde güçlü bir büyüme gösterdi.

Sanayi üretimi Haziran ayında yüzde 4,4 arttı. Mayıs ayında yüzde 3,5 olan sanayi üretimi artışının Haziran’da yüzde 2,5’e yavaşlaması bekleniyordu.

Haziran ayında perakende satışlarda büyüme ise Haziran ayında Mayıs ayındaki yüzde 12,7’den yüzde 3,1’e geriledi. Ekonomistler ise yüzde 3,3 büyüme bekliyorlardı.

Çin’in sabit varlık yatırımları ise 2023 yılının ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 arttı. İlk 5 ayda artış yüzde 4 seviyesindeydi. Ekonomnistler ise ilk 6 ayda büyümenin yüzde 3,4 olduğunu tahmin eediyorlardı.

Kentsel işsizlik oranı ise değişmeyerek yüzde 5,2 seviyesinde gerçekleşti.

Çin’de yılın ilk 6 ayında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 3,7 arttı. Yılın ilk 5 ayında satışlar yüzde 11,9 artış göstermişti.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre ilk 6 ayda gayrimenkul yatırımları yüzde 7,9 düştü. Ocak-Mayıs döneminde yatırımlar yüzde 7,2 azalmıştı.

Yeni inşaat başlangıçları da ilk 6 ayda yüzde 24,3 geriledi.

Haziran ayında metrekare olarak gayrimenkul satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,1 azaldı. Mayıs ayında düşüş yüzde 19,7 olmuştu.

Haziran ayında toplam gayrimenkul yatırımları yüzde 20,6 azalarak 1 trilyon 284,9 milyar yuan seviyesinde gerçekleşti

Foreks

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler