Sosyal Medya

Borsa

Çin emlak şirketleri, Evergrande sorunları nedeniyle son 9 ayın en büyük düşüşünü yaşadılar

Uzun yıllardır devam eden krizin, bir sonraki aşamasının ülkenin ticari bankalarını etkileyeceği ve ev fiyatlarını baskı altında tutacağı ve böylece tüketici güvenini daha da zedeleyeceği endişeleri artıyor.

Çin emlak şirketleri, Evergrande sorunları nedeniyle son 9 ayın en büyük düşüşünü yaşadılar

Çin’in gayrimenkul hisseleri, sektör genelindeki stresin yeni işaretlerine ek olarak Çin Evergrande Group’un olası bir tasfiyesine yönelik endişelerle birlikte dokuz ayın en büyük düşüşünü yaşadı.

Bloomberg Intelligence emlak hisseleri ölçümü, pazartesi günü %7,1 düşerek bu yılki değer kaybını neredeyse 56 milyar dolarlık bir kayba taşıdı. Evergrande, kredi verenlerle çok önemli  toplantılarını son dakikada iptal etti ve yeniden yapılandırma planını gözden geçirmesi gerektiğini söyleyerek %22 düştü. Çin Aoyuan Group Ltd., hisseleri 18 ay aradan sonra işlem görmeye başladıktan sonra rekor %72 düşüş yaşayarak endeksi en fazla olumsuz etkileyen hisse oldu.

Çin Evergrande Group için, son günlerde yaşadığı sorunlar nedeniyle, Çin tarihindeki en büyük yeniden yapılandırmalarından birini yoluna koyma konusunda zaman daralıyor ve tasfiye riski artıyor.

Son faktör, en az 30 milyar dolarlık offshore borcunun yeniden yapılandırılmasının bir parçası olarak, alacaklıların çökmüş tahvilleri yeni menkul kıymetlerle değiştirmelerini öngören planlarına büyük bir darbe vurdu. Evergrande’nin hisseleri pazartesi günü %25’e kadar düştü.

Son zamanlarda gelen olumsuz haber akışı nedeniyle piyasa duyarlılığı kötüye gitmeye başladı. Geçen hafta, Çin’in sermaye piyasası düzenleyicisi Ping An Real Estate Co. hakkında açıklanmayan bir gecikmiş kredi ödemesi nedeniyle bir soruşturma başlattığını açıkladı. Çin Oceanwide Holdings Ltd. pazartesi günü Bermuda mahkemesinin bir tasfiye emri vermesinin ardından tasfiye süreciyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Ayrıca, Country Garden Holdings Co.’nun yakın bir zamanda iflas tehlikesi yaşayabileceği endişeleri büyüyor.

Yatırımcılar, son aylarda politika kaynaklı bir yükselişin hızla kaybolmasının ardından sektörde daha fazla sıkıntı yaşanacağına hazırlanıyorlar. Satışlar, Cuma günü başlayan Altın Hafta tatili dönemi öncesinde ev satışlarının canlanmasını uman geliştiriciler için kritik bir zamanda gerçekleşiyor. Eylül’den ekim ayına kadar olan dönem genellikle ev alım-satımının Çin’de en yoğun olduğu dönemlerden biri ve Evergrande’ın zorluklarına ilişkin haberler, zaten durgun olan talebi daha da aşağı çekme riski taşıyor.

Forsyth Barr Asia Ltd.’ın kıdemli araştırma analisti Willer Chen, Evergrande’den bahsederken “Bu borç yeniden yapılandırma planındaki değişiklik, borç yükü altındaki şirketin geleceğini daha da karartabilir,” dedi  “Hayatta kalan diğer geliştiriciler için, piyasa daha çok mülkiyet satışlarının toparlanması ve politika desteğine odaklanıyor,” diye ekledi.

Yetkililer, Çin’in gayrimenkul çalkantısının yayılmasını engellemek için acele ediyorlar. Uzun yıllardır devam eden krizin, bir sonraki aşamasının ülkenin ticari bankalarını etkileyeceği ve ev fiyatlarını baskı altında tutacağı ve böylece tüketici güvenini daha da zedeleyeceği endişeleri artıyor. Ülkenin demir cevherinin en büyük tüketici olduğu düşünüldüğünde, inşaat şirketlerinin tatil öncesinde stoklamadan geri çekilmesi, sektörün durgunluğu zaten emtia piyasasını etkiledi.

Bu kötü gidişat aynı zamanda daha sağlam bilançolara sahip geliştiriciler arasındaki duyarlılığı da zayıflatma tehdidi taşıyor. Geçtiğimiz hafta Moody’s Yatırımcı Hizmetleri, Çin’in nadir yatırım yapılabilir kredi notuna sahip iki geliştiriciyi olası düşüş için gözden geçirdiğini açıkladı. Derecelendirme kuruluşu, kredi metriklerinin toparlanması ve gelecek beklentileri konusunda yüksek belirsizlik olduğuna dikkat çekti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler