Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin ekonomisinden iyi haberler: Politika destekleri istikrar işaretleri yaratmaya başladı

Pekin'in ekonomiyi ve finans piyasalarını canlandırmak için yaptığı son çabaların yavaşça meyve vermeye başladığına dair bir iyimserlik oluşuyor.

Çin ekonomisinden iyi haberler: Politika destekleri istikrar işaretleri yaratmaya başladı

Çin ekonomisi, yaz seyahat patlaması ve daha büyük bir teşvik hamlesi ile tüketici harcamalarını ve fabrika üretimini artıran ağustos ayında ivme kazandı.

Geçen ayın endüstriyel üretim ve perakende satışlar büyümesi bir önceki yıla göre büyük ölçüde beklentileri aştı, aynı zamanda kentsel işsizlik oranı hafifçe azaldı. Bu iyileşme, hükümetin son haftalarda konut ürünlerine daha fazla harcama yapmayı teşvik etme ve bazı konut alımlarına yönelik kısıtlamaları hafifletme planları dahil olmak üzere büyümeyi teşvik eden önlemleri güçlendirdiği bir döneme denk geldi.

Standard Chartered Plc’nin büyük Çin ve Kuzey Asya baş ekonomisti Ding Shuang, “Belki de en kötüsü geride kaldı” dedi. “Ağustos verileri, politika faktörünü de hesaba katarsak, ekonominin gelecekte devam eden daha derin bir durgunluktan muzdarip olmayacağını gösteriyor, ancak önümüzde hala bazı oynaklıklar olabilir – özellikle politika faktörünü dikkate alırsak.”

Hisse senetleri olumlu tepki verdi. Hong Kong’da işlem gören Çin hisse senetlerini takip eden endeks, verilerin ardından %1,6’ya kadar artış kaydetti, anakara Çin’deki CSI 300 Endeksi neredeyse değişmedi. İç piyasada işlem gören yuan, %0,5’e kadar yükseldi ve 10 yıl vadeli hükümet faizi de yükseldi.

Bazı yatırımcılar arasında, Ağustos ayında yabancı fonların iç piyasa Çin hisse senetlerinde rekor düzeyde satış yapmasına neden olan sert satış sonrasında, Pekin’in ekonomiyi ve finans piyasalarını canlandırmak için yaptığı son çabaların yavaşça meyve vermeye başladığına dair bir iyimserlik oluşuyor.

Yine de sürdürülebilir bir toparlanma yörüngesini onaylamak için tek bir ay verisi yeterli değildir. Bu yılın başlangıcındaki harcama faaliyetinin başladığı ilk anlamlı yavaşlama işaretleri ve gayrimenkul sektöründeki devam eden kriz de bir zorluk olmaya devam ediyor.

Cuma günkü verilerin hepsi de olumlu değildi: Sabit varlık yatırımları, bu yılın ilk sekiz ayında 2022’nin aynı dönemine göre %3,2 arttı, ancak emlak yatırımlarındaki düşüş kötüleştikçe Ocak’tan Temmuz’a kadar olan artış yavaşladı.

Çin eyaletlerinin altyapı projelerini finanse etmek için kullanılan özel tahvilleri çıkarmada hızlarını artırdıkları bir dönemde bile altyapı yatırımlarındaki büyüme oranı da hafifçe yavaşladı,  Bu, fonların büyümeyi çok yavaş etkilediği anlamına geliyor gibi görünüyor.

NBS, verilere eşlik eden bir açıklamada, “Hala birçok belirsizlik ve istikrarsızlığın olduğunu ve iç talebin hala yetersiz göründüğünü görmemiz gerekiyor” dedi.

Cuma günkü verilerden önceki göstergeler, imalat sektörünün geçen ay genişlemeye doğru ilerlediğini gösterirken, kredi talebinin toparlandığını ve deflasyon baskısının hafiflediğini gösterdi.

Ancak geçen ay emlak piyasasında sıkıntıları hafifletme önlemlerinin duyurulmasının ardından büyük şehirlerdeki ev satışlarında yaşanan artış hızı zaten kayboldu. Aynı zamanda, ev fiyatları Ağustos ayında Temmuz’a göre daha hızlı bir şekilde düştü.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler