Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin deflasyon riskiyle başa çıkmaya çalışıyor

Çin'de üretici ve tüketici fiyatlarındaki durağanlık, deflasyon endişelerini artırıyor.

Çin deflasyon riskiyle başa çıkmaya çalışıyor

Çin’de üretici ve tüketici fiyatlarındaki durağanlık, deflasyon endişelerini artırıyor.

 

 

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkedeki fiyat artışlarına dair Eylül 2023 verilerini açıkladı. Eylül ayında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 gerilerken Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sabit kaldı.

 

Üretici fiyatlarında yaşanan düşüş trendi 12 ayı aşkın bir süredir devam ederken tüketici fiyatlarının sabit kalması, deflasyon riskini artırıyor. Orta ve uzun vadede deflasyon endişeleri yükseliyor.

 

ÜFE, imalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarına dayalı olarak hesaplandığında, 2022’nin son çeyreğinde kaydedilen gerileme, bu yılın ilk 9 ayında da devam etmektedir. Analistler, üretici fiyatlarındaki düşüşü dış talebin zayıf olmasına bağlıyor. İmalat sektörü, özellikle dış satışa dayalı olan Çin ekonomisinde, Eylül ayında yıllık bazda yüzde 6,2’lik bir düşüş kaydetti.

 

TÜFE, enflasyonun temel göstergesi olarak kabul edilirken, Eylül ayında aylık bazda yüzde 0,1 artmış olsa da yıllık bazda herhangi bir artış veya düşüş kaydetmedi. Tüketici fiyatları, son 9 ay içinde geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 0,4 arttı.

 

Eylül ayında gıda fiyatları yüzde 3,2 azalırken hizmet fiyatları yüzde 1,3 arttı. Gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda bırakıldığı çekirdek enflasyon ise yüzde 0,8’lik bir artış kaydetmiştir.

 

Ülkede fiyat artışlarının, hükümetin bu yıl için öngördüğü yüzde 3’lük enflasyon hedefinin gerisinde kaldığı gözlenmekte.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler