Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Bill Gates BAE Systems ile nükleer enerji santrali inşa etme planlıyor

Bill Gates'in nükleer reaktör şirketi TerraPower, gelişmiş reaktörler inşa etmek üzere Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile bir 'işbirliği' anlaşması imzaladı.

Bill Gates BAE Systems ile nükleer enerji santrali inşa etme planlıyor

Bill Gates’in nükleer reaktör şirketi TerraPower, gelişmiş reaktörler inşa etmek üzere Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile bir ‘işbirliği’ anlaşması imzaladı.

 

 

Fortune dergisinin haberine göre, Bill Gates’in şirketi TerraPower, BAE’nin devlete ait nükleer şirketi Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) ile dün imzalanan anlaşmayla ortaklık kurdu. Bu anlaşma, BAE’nin, 2050’ye kadar küresel nükleer kapasiteyi üç katına çıkarma sözü veren 20 ülkeden biri olmasının yanı sıra Arap yarımadasındaki tek nükleer santrali bulunan ülke olmasıyla da dikkat çekiyor.

 

Fortune’ın aktardığına göre, BAE’nin nükleer reaktörlerinin soğutulmasında su yerine sodyum kullanacak olan TerraPower’ın Natrium teknolojisine geçişi planlanıyor. Nükleer enerji, karbon emisyonu olmadan büyük miktarda enerji üretebildiği için fosil yakıtlara karşı umut vaat eden bir alternatif olarak öne çıkıyor. Ancak nükleer atıklar hala büyük bir sorun teşkil ediyor. Gates, Temmuz ayında CBS’e verdiği röportajda, bir TerraPower nükleer santralinden on yılda çıkan atık miktarının “büyük bir oda büyüklüğünden daha az olduğunu” belirtmişti. Ayrıca, atıkların bertaraf edilmesi konusunda teknolojide ilerleme kaydedildiğini ve bu durumun artık kısıtlayıcı bir faktör olmaması gerektiğini ifade etmişti.

 

Gates, geçen yıl Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na verdiği röportajda da, “Güneş ve rüzgar enerjisi, depolama konusunda bir mucize olmadan tek başına yeterli değil. Dolayısıyla, hava koşullarına bağlı olmayan, tamamen yeşil, güvenilir ve ekonomik enerji üretimi için bir miktar nükleer enerji gerektiğini” belirtmişti.

 

COP28’de nükleer enerji, fosil yakıtlara karşı önemli bir alternatif olarak gündeme geldi. ABD, dünya nükleer enerji kapasitesini 2050’ye kadar üç katına çıkarma taahhüdünde bulunan ülkeler koalisyonuna liderlik etti. Bu koalisyonun diğer üyeleri arasında uzun süredir nükleer enerjiyi benimsemiş olan Fransa, 2011’de Fukushima’da yaşanan nükleer felaketin ardından ciddi zarar gören Japonya ve TerraPower’da yatırımcı olan Güney Kore’nin en büyük ikinci şirketi SK Group bulunuyor. Ayrıca, ABD’de TerraPower’ın Wyoming’deki bir kömür santralini 2030’a kadar Natrium ile çalışan ilk nükleer santrale dönüştürmeyi planladığı biliniyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler