Sosyal Medya

Döviz

Avrupa Birliği, enerji şebekelerini 584 milyar avroluk bir planla yenileyecek

Taslak belge, kıtanın dağıtım şebekelerinin %40'ının 40 yıldan daha eski olduğunu vurguluyor. Güç tüketiminin 2030'a kadar %60 artması bekleniyor.

Avrupa Birliği, enerji şebekelerini 584 milyar avroluk bir planla yenileyecek

Avrupa Komisyonu, bölgenin yenilenebilir kaynaklardan beklenen elektrik artışını karşılamaya hazır hale getirmek amacıyla elektrik şebekelerini 584 milyar avroluk (637 milyar dolar) bir planla yeniden düzenlemeyi planlıyor.

Bu yatırım, AB’nin 2030’a kadar sera gazı emisyonlarını en az %55 azaltma hedefi de dahil olmak üzere iklim hedeflerine ulaşma stratejisinin bir parçası. Fonlar, elektrik ağlarının genişletilmesini ve modernizasyonunu destekleyerek daha fazla yenilenebilir enerji kaynağının entegrasyonunu sağlamayı ve AB üye ülkelerinde enerji güvenliğini artırmayı amaçlamakta. Plan, AB’nin daha sürdürülebilir ve dirençli bir enerji sistemine geçiş çabalarıyla uyumlu.

Bloğun yürütme organı, enerji geçişinin omurgasına yatırım yapma vizyonunu dahilinde özellikle deniz üstü yenilenebilir enerjinin daha iyi entegrasyonu için sınır ötesi bağlantılara odaklanacak olan planını, önümüzdeki hafta açıklayacak. Plan, izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik bir taahhüt içeriyor ve Avrupa Yatırım Bankası dahil yeni finansman araçlarını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Üye devletlerin daha fazla yenilenebilir enerji kullanmaya başlamasıyla iletim ağları önümüzdeki yıllarda ağır bir baskıyla karşılaşacak, çünkü rüzgar ve güneş genellikle günün ve yılın farklı zamanlarında zirve kapasitelere ulaşıyor. Bu, enerjinin en çok ihtiyaç duyulduğu yer ve zamanda akmasını sağlayabilen depolama çözümlerini, örneğin pilleri içeren giderek daha “akıllı” şebekelere ihtiyaç yaratıyor.

Taslak belge, kıtanın dağıtım şebekelerinin %40’ının 40 yıldan daha eski olduğunu vurguluyor. Güç tüketiminin 2030’a kadar %60 artması bekleniyor.

Ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında artan jeopolitik riskler nedeniyle şebekelerin siber güvenliğini artırmayı amaçlıyor.

Avrupa Birliği’nin Şebeke Eylem Planı şu ana noktaları içeriyor:

  1. Proje Önceliklendirme: AB üye devletleri, ortak Avrupa çıkarı projelerini önceliklendirmeli ve yeni işbirliği alanlarını belirlemelidir.
  2. Esneklik İhtiyaçlarının Değerlendirilmesi: Düzenleyiciler, enerji sistemlerinin esneklik ihtiyaçlarını, enerji depolama ve hidrojen potansiyelini içeren şekilde değerlendirmelidir.
  3. Rehber İlkeler: Komisyon, şebekeleri geleceğe dönük güçlendirmek için rehber ilkeler önermelidir.
  4. Offshore Projeler için Maliyet Paylaşımı: Plan, ülkelerin offshore projeler için maliyet paylaşımını nasıl yapacaklarını belirtirken, yeni bir altyapı kategorisi içermektedir.
  5. Özel Finansman Teşvikleri: Şebeke yatırımlarının özel finansmanı, AB ve Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ile ortak araçlar vasıtasıyla teşvik edilecektir.
  6. Dijital Direnç: AB yetkilileri, şebekelerin dijital direncini 2024 yılının sonuna kadar güçlendirmek için teknoloji şirketleri ile işbirliği yapacaklardır.

Bu önlemler, Avrupa Birliği içindeki enerji şebekelerinin verimliliğini, esnekliğini ve dayanıklılığını artırmayı, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişe destek olmayı ve enerji manzarasındaki değişen zorluklarla başa çıkmayı amaçlamaktadır.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler