Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Arjantin’den şok yüzde 54 devalüasyon ve harcama kısıntıları adımı

Yeni göreve başlayan yönetim, ekonomi bakanı Luis Caputo'nun Salı günü yerel piyasaların kapanmasının ardından televizyonda yaptığı açıklamada resmi döviz kuruyla dolar başına 800 pesoya zayıflattı.

Arjantin’den şok yüzde 54 devalüasyon ve harcama kısıntıları adımı

Arjantin, Devlet Başkanı Javier Milei’nin ekonominin canlandırılması için attığı şok tedbirlerin ilk adımları olarak peso’yu yüzde 54 devalüe ederek ve bir dizi harcama kısma önlemi açıklayarak önemli bir değişiklik gerçekleştirdi.

Yeni göreve başlayan yönetim, ekonomi bakanı Luis Caputo’nun Salı günü yerel piyasaların kapanmasının ardından televizyonda yaptığı açıklamada resmi döviz kuruyla dolar başına 800 pesoya zayıflattı.

Caputo, kaydedilmiş videoda defalarca “Daha fazla para yok” dedi ve Arjantin’in mali açığa olan “bağımlılığına” çözüm bulması gerektiğini ekledi.

Diğer açıklanan önlemler arasında bakanlık sayısının yarıya indirilmesi, eyaletlere yapılan transferlerin kesilmesi ve kamu işlerinin askıya alınması yer alıyor. Hükümet, ulaşım ve enerji sektörleri dahil olmak üzere belirli alanlardaki sübvansiyonları da azaltacak. Aynı zamanda Caputo, Arjantin’in belirli sosyal refah programlarını güçlendireceğini söyledi.

Bu dramatik ilk adımlar, Pazar günü yapılan hüzünlü bir açılış konuşmasının ardından geldi. Milei, Arjantinlilerin ülkeyi önceki başkanından devraldığı ekonomik krizden çıkarmak için aylarca acı çekmek zorunda kalacakları hakkında uyararak, enflasyonun zaten yılda yüzde 140’ın üzerinde olduğunu ve önümüzdeki aylarda fiyatların yüzde 20 ila 40 arasında artmasının beklendiğini söyledi.

Hükümet, Pazartesi günü Arjantin’in ihracat kaydını kapatmıştı. Bu teknik adım genellikle para birimi devalüasyonu veya önemli bir politika değişikliğini önceden haber verir. Merkez bankası aynı zamanda Pazartesi günü resmi döviz piyasasının sınırlı işlemlerle çalışacağını duyurdu – bu sınırlamayı Çarşamba günü kaldıracağını söyledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler