Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: Rus gazeteciden G20 ve ABD Başkanı Biden yorumu

Rus gazeteci Victoria Nikiforova “Yaşlı kurt kaçırdı: Washington 'kötü adamların' önünde kendini küçük düşürmek zorunda kaldı” başlığıyla kaleme aldığı yazısında ABD Başkanı Biden’ın G20’de neden arka fonda kaldığını yazdı:

ANALİZ: Rus gazeteciden G20 ve ABD Başkanı Biden yorumu

PARAANALİZ.COM-ÖZEL

Rus gazeteci Victoria Nikiforova’nın RIA Novosti’de yer alan “Yaşlı kurt kaçırdı: Washington ‘kötü adamların’ önünde kendini küçük düşürmek zorunda kaldı” başlıklı yazısı şöyle:

Yeni Delhi’de G20 deklarasyonu kabul edilir edilmez ABD’de bir bilgilendirme toplantısı başladı. Nasıl oldu da “G20’nin kutsal kâsesi” olan nihai belgede Rusya’ya yönelik herhangi bir saldırı yok ve Ukrayna vakası aşırı itidalle anlatılıyor? İki yüz yılda bile Amerikalı delegeler ne yapıyordu ve neden yapıyordu? Ukrayna meselesinin tartışıldığı saatlerde Washington’un Rusya karşıtı pozisyonunu ilerletemediler mi?

Belgede ne ülkemize yönelik kınama ne de Rus birliklerinin geri çekilmesi çağrısı yer alıyor; yalnızca toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğine dair genel ifadeler yer alıyor. Bunlar aynı zamanda Ukrayna’nın Rusya’nın Kırım’ımız ve yeni bölgelerimiz ile toprak bütünlüğüne saygı duyması gerektiği şeklinde de yorumlanabilir.

Amerikalı diplomatlar bahaneler öne sürdüler : Onların bakış açısına göre “bildiri iyi”. İngiliz meslektaşları gerçeklikten o kadar kopmuşlardı ki Politico’ya deklarasyonun “Putin’i birliklerini geri çekmeye ve topraklarını Ukrayna’ya iade etmeye zorlayacağını” söylediler. Avrupalı yetkililer, belgeyi kendileri yazmış olsalardı her şeyin tamamen farklı olacağını, ancak burada fikir birliğine ihtiyaç duyulduğunu, bu yüzden onu suçlamayın diye homurdandılar.

Bu ağır retorik, bariz gerçeği gizleyemez: G20 zirvesinde, BRICS üyesi ülkeler ve onlara katılan Küresel Güney temsilcilerinin Ukrayna örneği hakkında konsolide bir görüş hakim oldu. Sonuç bildirgesinde de aynen bu yansıtıldı.

Kolektif Batı, Batılı olmayan çoğunluğun bu kararını alçakgönüllülükle kabul etmek zorunda kaldı. Bu sadece Rusya için diplomatik bir zafer değil (her ne kadar diplomatlarımız elbette alkış alsa da), sadece gerçek güç dengesinin (siyasi, ekonomik, askeri) bir yansımasıdır.

Çeyrek yüzyıl önce G20, G7’nin bir tür uzantısı olarak ortaya çıktı. 90’ların sonlarında küresel ekonomik kriz, Küresel Güney ülkelerinde ve Sovyet sonrası alanda milyarlarca insanı mahvetti ve G7 bu krizin kremasını aldı. Gelişmekte olan ülkelerle ekonomik sorunların çözümünü tartışma fikri buradan doğdu. Büyük Yedi’nin devlerinin yayın yapacağı, geri kalanların ise onları saygıyla dinleyip talimatlarını takip edeceği varsayıldı.

Bugün G20 içinde ilişkiler 180 derece döndü. BRICS ülkeleri, dünya GSYH’sinden aldıkları pay açısından G7’yi geride bırakmış durumda ve ekonomik, sosyal ve askeri kalkınmada yükseliş eğilimindeler. Batılı ülkeler düşüşte; doğal olarak onlar da durum üzerindeki diplomatik nüfuzlarını kaybediyorlar.

Amerikalı gazeteciler, Narendra Modi’nin Yeni Delhi’deki zirvede solist olması, ABD Başkanı’nın ise arka planda kalması ve ara sıra fotoğraf çekmek için dışarı çıkmasından duydukları rahatsızlığı gizlemiyor.

Zirvede alınan kararların çoğu açıkça Washington’un çıkarlarıyla çelişiyor ve hegemonyasının kalıntılarını yok ediyor. DTÖ’de reform yapma fikri, onu Amerikan etkisinden temizlemeyi amaçlıyor – görünüşte tarafsız bir uluslararası örgütün, serbest ticaret ilkesinin Devletler ve AB tarafından açıkça ihlal edilmesine göz yumması düşünülemez.

Hindistan’dan Avrupa’ya yeni bir ulaşım koridoru ABD’yi AB-Bharat ilişkilerinden uzaklaştıracak. Afrika Birliği’ni G20’ye davet etmek, Washington’un karşı taraflara boykot ve yaptırımlarla şantaj yaparak baskı yapmasını daha da zorlaştıracak. Eski hegemon, Rusya ve Çin’i dışlanmışlara dönüştürmek için o kadar çok uğraştı ki, farkına bile varmadan, dışlanmış olmaya başladı.

Avrupalı yayın Politico’dan gazeteciler , ABD Başkanı’nın zirvede dünya siyasetinin “kötü adamlarıyla” iletişim kurmak zorunda kaldığını gizli bir övünçle kaydettiler. Liberal basında buna Türkiye’nin lideri Recep Erdoğan, Suudi Arabistan’ın lideri Muhammed bin Salman deniyor. Daha önce Hindistan Başbakanı bile “kötü adam” olarak görülüyordu: Etkili Amerikan medyası Narendra Modi’yi “aşırı sağcı otokrat” olarak nitelendirdi ve ABD Dışişleri Bakanlığı ona vize vermedi.

Ama o zamanlar geride kaldı. Artık Amerika Birleşik Devletleri Başkanı “kötü adamların” gözüne girmek zorunda kalıyor. Avrupalı yorumcular, daha önce Muhammed bin Salman’la el sıkışmayı reddeden (sadece bir yıl önce bir toplantıda yumruklarını çarpıştırmışlardı) Biden’ın, Yeni Delhi’de Suudi prensle alenen el sıkışmak zorunda kaldığına kamuoyunun dikkatini çekti. Üstelik bu el sıkışma, sahibi olarak bizzat Narendra Modi tarafından mühürlendi.

Ancak zamanımızın iki “kötü adamı” -Vladimir Putin ve Xi Jinping- zirvede bariz bir şekilde yoktu. Ancak onlara karşı hiçbir eleştiri duyulmadı. Amerikan başkanı tehdit ve hakaretlerini unutmuş görünüyordu ve şaşırtıcı derecede sessiz davrandı. Çin liderliğinin 2026’da G20 zirvesinin ABD’de yapılması fikrini onaylamadığına dair kenarda dolaşan söylentiler hakkında yorum bile yapmadı.

Çin liderine gelince Biden tam olarak üç kelime çıkarmayı başardı. “Bu güzel olurdu” dedi , yani Xi Jinping’in Yeni Delhi’deki zirveye gelmesinden memnun olacağını kastediyordu. Ve hepsi bu; “Uygurlara yönelik baskı” hakkında söylenti yok, Tayvan ile ilgili provokasyon yok.

Biden’ın danışmanı Jake Sullivan ise gazetecilerin insan hakları konularında neden Hintli lidere talepte bulunmadığına ilişkin sorularına sert bir şekilde ” ceza kartları dağıtmamak için” zirveye katıldığını söyledi .

Ancak Amerikalı yetkililerin onlarca yıldır dünya sahnesinde yaptığı da tam olarak bu: itaatsiz ülkelere cezalar vermek, bağımsız liderleri tüm günahlarla suçlamak ve uysal medyalarını ve STK’larını herhangi bir egemen politikacıya baskı uygulamak için kullanmak. Yeni Delhi’de bu korkutma makinesi bozuldu ve olay herkesin gözü önünde yaşandı. Washington’un Avrupalı tebaaları bile yaşlı kurdun kaçırdığını fark etmeden duramadı. Kendi sonuçlarını çıkaracaklarını düşünüyorum.

(HABER MERKEZİ)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler