Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: “Kuzey Kore Tahıl Koridoru” mümkün mü?

Ülkesinden çıktığı zırhlı trenle Rusya’ya hareket eden Kuzey Kore Devlet Başkanı Kuzey Kore lideri Kim Jong Un Sibirya bölgesinde Rus lider Vladimir Putin ile görüşme gerçekleştirdi. Tahıl, askeri ve lojistik iki liderin başlıca konuları arasındaydı. Elbette akıllara olası “Tahıl Koridoru” da geldi. Paraanaliz.com Rusya basınından derledi:

ANALİZ: “Kuzey Kore Tahıl Koridoru” mümkün mü?

Rusya’ya özel zırhlı treniyle giden Kuzey Kore Devlet Başkanı Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Sibirya’nın Amur bölgesindeki Vostochny Kozmodrom uzay üssünde Rus lider Vladimir tarafından karşılandı.  Burada görüşmelere başlayan iki lider Kuzey Kore’nin uydu yapımına yardımcı olunmasından askeri iş birliğe, gıdadan lojistik desteğe birçok alanda görüşme gerçekleştirdiler. Kamuoyuna yansıyan bu görüşmelerin dışında yetkililerin “açıklanamayacak” konularında olduğu belirtmesi dikkat çekti.

Kuzey Kore lideri en son 2019’da Rusya’ya gelmişti. Bugünkü ziyareti ise Jong-un pandemi sonrası ilk yurtdışına çıkışı oldu. İkilinin görüşmesi dünya genelinde de yakından takip ediliyor. Hatta bu yönde çeşitli teorilerde üretilmişti.

İki liderin görüşmesi Paraanaliz.com Rusya basınından derledi. Buna göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ziyaretin gerçekleştiği uzay üssü hakkında Devlet Başkanı Kim Jong-un’u bilgilendirirken, SSCB döneminde Moskova’nın Kuzey Kore’ye yaptığı destekleri de hatırlatarak şu ifadelere yer verdi:

“Görüşmemiz özel bir zamanda gerçekleşiyor. Yakın zamanda Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti kuruluşunun 75. yılını kutladı. Ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkiler kurmanın 75. yılı. Hatırlatayım ki, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin egemen ve bağımsız devletini tanıyan ilk ülke bizim ülkemizdi.”

Kim ise yaptığı açıklamada Kuzey Kore’nin şu aşamadaki önceliğinin her zaman destek oldukları Rusya Federasyonu ile iyi ilişkiler olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Rusya artık hegemonik güçlere karşı devlet egemenliğini ve güvenliğini korumak için kutsal bir mücadeleye girmiştir. Başkan Putin’in ve Rus hükümetinin tüm kararlarını her zaman destekledik ve destekliyoruz. Ben de umuyorum. Emperyalizme karşı mücadelede ve egemen bir devletin inşası uğruna her zaman birlikte olacağız.”

Her ne kadar Kremlin Sözcüsü Peskov Rossiya-1 televizyonunda yaptığı konuşmada ikilinin görüşmesine dair nihai bir açıklamanın olmayacağını belirtse de Putin ile Kim’in açıklamalarında asıl konuların şifreleri de çıkmış oldu. RIA Novosti’nin haberine göre Putin, Kim’in Rusya’daki büyük planlarını ortaya çıkardı. Kuzey Kore lideri uzay üssünü ziyaret edecek ve askeri fabrikalar da dahil olmak üzere fabrikaları denetleyecek. Vladivostok’ta kendisine Rus Pasifik Filosunun yetenekleri tanıtılacak.

Rus haber ajansı TASS’ın aktardığına göre Kim Jong Un özellikle “Kore Yarımadası ve Avrupa’daki askeri-politik duruma” değindiklerini belirtti. Kremlin Sözcüsü Peskov, TASS‘a, görüşmelerden sonra herhangi bir belgenin imzalanmasının beklenmediğini açıkladı.

Kuzey Kore lideri müzakereler sırasında Kore Yarımadası ve Avrupa’daki güvenlik konularını tartıştıklarını söylerken “Stratejik ve taktik işbirliğinin daha da güçlendirilmesi konusunda tatmin edici bir fikir birliğine vardık” dedi.

Rus haber ajansı RIA Novosti‘nin görüştüğü uzmanlar, iki liderin dört yıldan fazla bir aradan sonra bir araya gelmesinin bile her iki devlet için de olumlu olduğu konusunda hemfikir.

İki liderin tarım, turizm ve tüm bölge için önemli olan lojistik altyapının geliştirilmesi alanlarındaki işbirliklerine değindikleri de kaydedilen bilgiler arasında.

Özellikle görüşmedeki “tarım” ve “lojistik başlıkları dikkat çekiyor. Kuzey Kore’nin Rusya ile kara bağlantısı olması Putin ve anılan başlıklarla beraber akıllara “Yoksa Kuzey Kore Tahıl Koridoru mu?” ister istemez getiriyor.

Bu arada geçtiğimiz Mart ayında Kuzey Kore’nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), İşçi Partisi Merkez Komitesi toplantısında konuşan Kim’in, hükûmetin tarımsal kalkınmayı “stratejik” önemde gördüğünü söylediğini servis etmişti. Kim, yetkililere, tarımsal verimi artırma talimatı verirken “gıda kıtlığının” çözümü için devletin tarımdaki kontrolünü güçlendirmeye ve tahıl üretimini artırmaya yönelik adım atmaya da söz vermişti.

Ülkesinde tarımı ulusal politika olarak belirleyen Kim’in bu tavrı Paraanaliz.com’un öne sürdüğü “Kuzey Kore Tahıl Koridoru” ile ne kadar örtüşür bilinmezken zamanın her şeyi göstereceği ortadadır.

Fakat Kuzey Kore’nin Kovid-19 pandemisinde sınırlarını kapattığı bilinirken sırf bu yüzden gıda sıkıntısı yaşadığı da iddia edilmişti. Dışa kapalı bir ülke olan Kuzey Kore nüfusu yaklaşık 25 milyon. Güney Koreli ekonomist Kwon Tae-jin 6 ay önce yaptığı değerlendirmede Kuzey Kore’nin 5.5 milyon ton tahıla ihtiyacı olduğunu ve normalde de her yıl 1 milyon ton tahıl açığı verdiğini söylemişti.

Öte yandan Kuzey Kore liderinin Rusya ziyareti en azından Moskova için “ticari görüşme” olarak da değerlendirilebilir.

İki ülke arasındaki işbirliğinin sadece Rusya ve Kuzey Kore’nin yararına olduğunu ve hiçbir şekilde üçüncü ülkeleri hedef almadığını vurgulayan Peskov, görüşmede nükleer savaş risklerinin ve Rusya-Ukrayna sınırına Kuzey Koreli askerleri yerleştirme olasılığının ele alınmadığını belirtti.

Rus haber portalı Sputnik’in haberine Kremlin Sözcüsü Peskov iki ülkenin temaslarının gelecek ayda devam edeceğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “En kısa zamanda hükümetler arası komisyon toplantısı düzenlenecek. Ekim’de de dışişleri bakanlarımız bir araya gelecek” ifadesini kullanan Peskov, Rus liderin olası Kuzey Kore ziyaretiyle ilgili soru üzerine, “Bu henüz gündemde yok” dedi.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler