Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Almanya’da yıllık enflasyonun Ağustos ayında yüzde 6,1’e düştüğü açıklandı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına dair Ağustos ayı öncü verilerini paylaştı. Buna göre, Almanya’da Temmuz ayında yüzde 6,2…

Almanya’da yıllık enflasyonun Ağustos ayında yüzde 6,1’e düştüğü açıklandı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına dair Ağustos ayı öncü verilerini paylaştı. Buna göre, Almanya’da Temmuz ayında yüzde 6,2 olan yıllık enflasyon, Ağustos ayında yüzde 6,1 olarak gerçekleşti. Piyasalarda beklenti ise enflasyonun Ağustos ayında yüzde 6’ya gerilemsi yönündeydi.

Euronews’in haberine göre Avrupa Birliği’nin (AB) en güçlü ekonomisi durumundaki Almanya’da yıllık enflasyon, ağustosta yüzde 6,1’e düşse de asıl beklentilerin üzerinde kaldı.

Almanya’da, uzmanlara göre enflasyon yılsonuna kadar yüzde 3’e düşecek. ING Bankası’nın üst düzey yöneticilerinden Carsten Brzeski Almanya’da enflasyon oranında daha fazla keskin düşüş beklediklerini kaydetti. Brzeski’e göre 2023’ün sonuna kadar Almanya’da enflasyon oranının yüzde 3’lere düşmesi bekleniyor.

Gelecek aylarda Almanya’da dış maliyet baskıları azalacağı için enflasyon oranının önemli ölçüde düşmesinin beklendiğini belirten Commerzbank ekonomi uzmanlarından Ralph Solveen ise şu değerlendirmelere yer verdi:

“Bununla birlikte, daha güçlü ücret artışının hizmet fiyatlarını artırmaya devam etmesi olası, bu nedenle en azından çekirdek enflasyon oranı muhtemelen Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik hedefinin oldukça üzerinde kalacak.”

ENFLASYON AYLIK BAZDA 0,3 ARTTI

Almanya’da AB uyumlu TÜFE de Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 6,4 yükselirken, Destatis verilerine göre ülkede enflasyon oranı, aylık bazda ise yüzde 0,3 artış gösterdi. Ülkede enerji ve gıda, aylardır en büyük fiyat belirleyici olarak öne çıkarken, gıda fiyatları, Ağustos’ta enflasyonun en büyük itici gücü olmayı sürdürdü. Öte yandan gıda fiyatlarının Ağustos’ta bir yıl öncesine göre yüzde 9, enerji ürünlerinin ise yüzde 8,3 artış gösterdiği öğrenildi.

Euronews’in haberine göre Almanya’da Temmuz ayında ithalat fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 inerek 1987’den bu yana en sert düşüşünü gösterdi.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler