Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Almanya’da ÜFE Eylül Ayında Tarihi Düşüş Kaydetti

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Eylül ayına ait Sanayi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) sonuçlarını açıkladı ve bu sonuçlar oldukça dikkat çekici. Eylülde, ÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalarak yıllık bazda yüzde 14,7'lik bir düşüş yaşandı.

Almanya’da ÜFE Eylül Ayında Tarihi Düşüş Kaydetti

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Eylül ayına ait Sanayi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) sonuçlarını açıkladı ve bu sonuçlar oldukça dikkat çekici. Eylülde, ÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalarak yıllık bazda yüzde 14,7’lik bir düşüş yaşandı.

 

 

Bu düşüş, 1949 yılından beri kaydedilen en keskin yıllık düşüş olarak kayıtlara geçti. Destatis’in açıklamasında, bu düşüşün temel nedeninin enerji fiyatlarındaki gerileme olduğu vurgulandı. Aynı zamanda, yüzde 14,7’lik bu düşüşün özellikle önceki yıldaki yüksek fiyat seviyelerinden kaynaklandığına dikkat çekildi. Özellikle Ağustos ve Eylül 2022’deki Ukrayna’daki savaşın ardından üretici fiyatlarında gözlenen hızlı artış, bu keskin düşüşün temel nedenlerinden biri olarak gösterildi.

 

Ağustos ayında yüzde 12,6’lık küçük bir düşüş yaşanmıştı, ancak piyasalar Eylül ayı için yüzde 14,2’lik bir düşüş beklentisindeydi.

 

Eylül ayında ara malı fiyatları yıllık bazda azalırken, tüketici ve sermaye malı ürün fiyatları artış gösterdi. Ara malı fiyatlarında yıllık bazda yüzde 4,2’lik bir düşüş görülürken, enerji fiyatlarında ise yüzde 35,3’lük bir gerileme kaydedildi. Gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 5,5 artarken, şeker fiyatları yüzde 84,7 oranında yükseldi.

 

Üretici fiyatları, genel enflasyonun gelişimi için bir öncü gösterge olarak kabul ediliyor. Almanya’da Ağustos ayında yüzde 6,1 olarak kaydedilen yıllık enflasyon, Eylül ayında beklentilere uygun bir şekilde yüzde 4,5’e gerileyerek Rusya-Ukrayna savaşı sonrası en düşük seviyeye geriledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler