Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de ücret artışı Fed’in enflasyonla mücadelesini güçleştiriyor

2021'in üçüncü çeyreğinde ABD'de ücret ve sosyal haklardaki artış, Federal Rezerv'in enflasyonla mücadele çabalarını önemli ölçüde zora soktu. Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, önemli bir ücret göstergesi olan İstihdam Maliyeti Endeksi (ECI), ikinci çeyrekteki %1'lik artışa kıyasla çok az bir artışla %1,1'lik bir artış gösterdi. Ancak, hızlı enflasyondan arındırıldığında, toplam ücret artışı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %0,6'ya düşerek ikinci çeyrekteki %1,6'lık artıştan önemli bir gerileme kaydetti.

ABD’de ücret artışı Fed’in enflasyonla mücadelesini güçleştiriyor

Ekonomistler ortalama ücretlerde soğuma eğilimine dikkat çekmektedir. Özel sektör çalışanlarının maaş ve ücretleri, ikramiye ve teşvik ödemeleri hariç tutulduğunda, bir önceki çeyrekteki %1,1’lik artışa kıyasla sadece %0,9’luk bir artış kaydetmiştir. ECI, zaman içinde aynı iş rollerinde ücret değişikliklerini yansıttığı için Federal Rezerv yetkilileri için önemli bir ölçüttür.

Geçen yılın sonbaharında ECI tarafından takip edilen ücret ve sosyal haklardaki artış %5,1 ile zirveye ulaşmıştı. Ancak hızlı enflasyon Amerikalıların satın alma gücünü erozyona uğratmıştır. Fed’in amacı enflasyonu yavaşlatarak daha küçük ücret artışları olsa bile enflasyona göre ayarlanmış gelir artışlarını kolaylaştırmaktır. Fed Başkanı Jerome Powell, yıllık yaklaşık %3,5’lik ücret artışlarının merkez bankasının %2’lik enflasyon hedefiyle tutarlı olduğunu öne sürmüştür.

Bu yılın Ekim ayına gelindiğinde, Avrupa’da enflasyon oranı akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle %2,9’a gerilemiş, ancak büyüme durağan seyretmiştir. Yükselen faiz oranları ve belirsiz ekonomik görünüm Federal Rezerv’in hareketsiz kalmasına yol açabilir. Bu arada, ABD bu yaz güçlü bir ücret artışı yaşadı ve Fed’in enflasyonla mücadelesini daha da zorlaştırdı.

(Investing)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler