Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de şirket iflas başvurularında artış

ABD’de Merkez Bankası FED’in enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını onlarca yılın en yüksek seviyelerine arttırması ve bu sırada salgın sonrasında…

ABD’de şirket iflas başvurularında artış

ABD’de Merkez Bankası FED’in enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını onlarca yılın en yüksek seviyelerine arttırması ve bu sırada salgın sonrasında yükselen enflasyon birçok şirketi zora soktu. Son dönemde ABD’de iflas koruma başvurusu yapan şirket sayısı 2010 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Son verilere göre ABD genelinde iflas koruma başvurusunda bulunan büyük şirket sayısı Haziran ayında 54’e ulaştı. Bir önceki ayda da benzer sayıda şirket aynı başvuruyu yaptı. Yılbaşından bu yana iflas koruma başvurusunda bulunan büyük şirket sayısı da 340’a yükseldi. Bu geçen yılın aynı dönemine göre iflas koruma başvurusunda bulunan şirket sayısının ikiye katlandığı anlamına geliyor.

Son dönemde ihtiyari tüketim kategorisindeki şirketlerde görülen iflas koruma başvuruları artarken bunu sağlık ve sanayi alanındaki firmalar izliyor. Özellikle Haziran ayında sanayi firmalarının başvurularında artışlar gözlendi.

2023 yılının ilk altı ayında mevcut borcu 1 milyar doların üzerinde bulunan 15 büyük firma iflas başvurusunda bulundu. Bu firmalardan dördü söz konusu başvurularını Haziran ayında yaptılar. Haziran ayı bu anlamda da büyük şirketlerin en fazla iflas başvurusu yaptığı ay olarak kayda geçti.

Küçük çaplı işletmelerin iflas başvurularında da benzer şekilde ciddi artışlar söz konusu oldu. Yılbaşından bu yana ABD genelinde iflas başvurusu yapan toplam şirket sayısı da 2 bin 973’e yükseldi. Bu sayı geçen yılın aynı döneminde bin 766 olmuştu.

VoA

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler