Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de grev dalgası büyüyor

ABD bu yaz uzun yıllardır görülmemiş bir sendikal faaliyet yoğunluğuna sahne oluyor. Buna göre, greve giden veya hazırlanan işçilerin sayısının…

ABD’de grev dalgası büyüyor

ABD bu yaz uzun yıllardır görülmemiş bir sendikal faaliyet yoğunluğuna sahne oluyor. Buna göre, greve giden veya hazırlanan işçilerin sayısının şimdiden 650 bini bulduğu bildirildi.

 

 

 

 

ABD’de artan enflasyon ve pandemi döneminin ardından şirketlerin aşırı yüksek kârlar elde etmesi işçileri ayağa kaldırdı. Devam eden görüşmeler olumlu sonuçlanmazsa sinema sektöründe süren grevin yanına nakliye ve otomobil gibi kilit sektörler de eklenebilir.

Hollywood’daki aktör ve yazar grevleri kültür sanat sektörünü sarsarken ABD merkezli çokuluslu bir nakliyat ve tedarik zinciri yönetim şirketi olan United Parcel Service (UPS) ve Detroit’teki üç büyük otomobil şirketinin işçileri de greve hazırlanıyor.

Otomobil şirketlerindeki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başarısız olursa önümüzdeki haftalarda grev başlayacak. Aynı şekilde UPS işçileri de 31 Temmuz’a kadar anlaşma olmadığı takdirde greve gidecek.

California Üniversitesi, Santa Barbara Çalışma Emek ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi’ni yöneten emek tarihçisi Nelson Lichtenstein, “Bu, gerçekten 1970’lerden bu yana en büyük grev anı olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg Law işgücü verilerine göre bu yılın ilk yarısında hem grev sayısı hem de grevdeki işçilerin sayısı arttı. Lichtenstein, “Burada yeni olduğunu düşündüğüm bir hırs var. İşçiler atakta” dedi.

ABD’deki kritik grevler ise şöyle oldu:

Hollywood grevi

Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG), Amerikan Televizyon-Radyo Sanatçıları (AFTRA) ve Sinema Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP), maaş ve yapay zekaya karşı iş güvencesi konusunda yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması nedeniyle grev kararı aldı.

Sinema emekçileri, garantisi ve maaş güvencesi talebiyle televizyon yapımcısı şirketlerle yaptıkları görüşmeden sonuç alamamaları nedeniyle 15 Temmuz’da Los Angeles şehrinde greve gitti.

Amerikan Senaristler Birliği (WGA) de yıllık dizi ve film üretiminde hızlı artışın yaşandığı son yıllarda daha zor şartlar altında çalıştıkları ve bunun karşılığında daha az ücret aldıkları gerekçesiyle 2 Mayıs’ta greve gidildiğini açıklamış, daha sonra iki grev birleştirilmişti.

Senaristler, en son 2007’de greve gitmiş ve çalışanların 100 günlük iş bırakmaları yaklaşık 2 milyar dolar zarara yol açmıştı. Sinema emekçilerinin iş garantisi ve maaş güvencesi gerekçesiyle başlattıkları ortak grev, ikinci haftasına girerken henüz anlaşmaya ilişkin bir ibare yok.

UPS işçileri greve hazırlanıyor

UPS işçileri, pandemideki sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında işlerinin ne kadar “önemli” olduğunu unutmadı ve buna göre ücret almaları gerektiğini düşünüyor.

UPS minibüslere klima takmayı ve daha düşük ücretli işçilerde iyileştirme yapmayı kabul etse de UPS’in işgücünün yarısından fazlasını oluşturan yarı zamanlı işçiler için ücret ve yan haklar konusunda anlaşmazlık devam ediyor.

UPS çalışanları, ABD’deki paket teslimatlarının yaklaşık dörtte birini gerçekleştiriyor ve ülkedeki neredeyse her şehir ve kasabaya hizmet veriyor. ABD’de her gün sevk edilen 59 milyon paketin tahminen dörtte biri UPS’in kamyonetlerinden geçiyor.

Nakliye uzmanları, bir grevin Amazon.com siparişleri, elektronik bileşenler ve hayat kurtaran reçeteli ilaçlar da dahil olmak üzere milyonlarca teslimatı geciktirebileceği konusunda uyarıyor. Ayrıca bu durumun enflasyonu körükleyen tedarik zinciri tıkanıklıklarını yeniden alevlendirebileceği düşünülüyor.

Detroit üçlüsü

Temmuz ayı başında başlayan sözleşme müzakereleri öncesinde, Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) Başkanı Shawn Fain, ABD’li Üç Büyük otomobil üreticisine karşı grev yapmaya hazır olduklarını açıkladı.

Ford, Stellantis ve General Motors’un taleplerini karşılamaması halinde yaklaşık 150 bin işçi greve gidebilir. Sendikaya göre grev olup olmaması bu üç şirketin tavrına bağlı. UAW ve üç büyükler arasındaki görüşmeler 14 Eylül’de sona eriyor.

UAW Başkanı Shawn Fain, “Üç Büyük bize adil payımızı vermezse, o zaman bize saldırmayı seçtiler demektir. Biz de harekete geçmekten korkmuyoruz” diye uyardı.

 

 

 

 

 

haber.doviz.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler