Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de finansal istikrarı korumak amacıyla yeni kurallar geldi

ABD Finansal İstikrar Gözetim Konseyi (FSOC) toplantısında, finansal istikrar risklerinin daha etkin bir şekilde tespit edilmesi ve bu risklere karşı önlem alınabilmesi amacıyla yeni bir düzenleyici çerçeve kabul edildi.

ABD’de finansal istikrarı korumak amacıyla yeni kurallar geldi

ABD Finansal İstikrar Gözetim Konseyi (FSOC) toplantısında, finansal istikrar risklerinin daha etkin bir şekilde tespit edilmesi ve bu risklere karşı önlem alınabilmesi amacıyla yeni bir düzenleyici çerçeve kabul edildi.

 

 

 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen başkanlığında düzenlenen FSOC toplantısında, finansal istikrar risklerinin daha iyi tespit edilmesi ve banka dışı finansal şirketlerin tanımlanması için önerilen analitik çerçeve ve kılavuzlar üzerinde tartışmalar gerçekleşti.

 

Toplantıya, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler ve ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) Başkanı Martin Gruenberg gibi önemli isimler katıldı.

 

Yellen, toplantıdaki konuşmasında FSOC’un daha fazla kamusal şeffaflık ve analitik titizlik gerektirdiğini vurgulayarak, belgelerin bu hedefe katkıda bulunacağını belirtti.

 

Ayrıca Yellen, finansal istikrarın bozulması durumunda hanelere ve işletmelere zarar verebilecek krizlerin yaşanabileceğine dikkat çekti. Finansal sektörün gücünü korumak için sistemi tehdit edebilecek risklerin izlenmesi ve ele alınması gerektiğini söyledi. Yellen, bankacılık sisteminin güçlü olduğunu ancak son zamanlarda bazı finans sektörlerinde salgın ve bazı bölgesel bankaların ani iflaslarının neden olduğu streslerin ortaya çıktığını belirtti. Bu nedenle finansal sistemin dayanıklılığını ve ekonomik gücünü korumak için uyanık olunması gerektiğini vurguladı.

 

Janet Yellen, FSOC’un amacının Amerikalılara destek sağlayan dayanıklı bir mali sistemi teşvik etmek olduğunu ve kabul edilen belgelerin konseyin şeffaflığını artırarak bu hedefe ulaşmada yardımcı olacağını ifade etti.

 

Fed Başkanı Powell, önerilen her iki belgeyi de desteklediğini ifade ederek, bu belgelerin, faaliyetlere dayalı yaklaşımla atamaların konseyin kullanabileceği araçlardan biri olarak korunması arasında uygun bir denge sağladığını belirtti. Powell, bu belgelerin finansal istikrar ve mevcut araçlar konusundaki görüşleri daha şeffaf hale getireceğini ve finansal istikrar risklerini ele alma konusundaki çalışmaları desteklediğini ifade etti.

 

SEC Başkanı Gensler, finansal sistemin sarsıntıları ekonomiyi etkilediğine dikkat çekti ve geçmiş finansal krizlerin riskleri ele almanın önemini vurguladı. Gensler, konseydeki her kurumun finansal istikrarı artırmada önemli bir rol oynadığını belirtti ve finansal istikrar risklerine yönelik analitik çerçeveyi destekledi.

 

FDIC Başkanı Gruenberg ise FSOC’un finansal istikrar risklerini tespit etme, değerlendirme ve müdahale etme konularında analitik çerçeve ve banka dışı finansal şirketlerin tespiti için kılavuzları nisan ayındaki toplantıda ele aldıklarını belirtti. Gruenberg, bu iki öneriyi de güçlü bir şekilde desteklediğini ifade etti.

 

Önerilen belgelerin tartışılmasının ardından yapılan oylamada, finansal istikrar risklerine ilişkin analitik çerçeve ile banka dışı finansal şirketlerin tespitine yönelik kılavuzlar kabul edildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler