Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de Birleşik Otomobil İşçileri sendikasında örgütlü işçiler geniş çaplı greve gitti

Birleşik Otomobil İşçileri (UAW) sendikasında örgütlü işçiler, Detroit’in üç eski otomobil üreticisinin her birinde grevlere başladılar. Yeni bir sözleşme için…

ABD’de Birleşik Otomobil İşçileri sendikasında örgütlü işçiler geniş çaplı greve gitti

Birleşik Otomobil İşçileri (UAW) sendikasında örgütlü işçiler, Detroit’in üç eski otomobil üreticisinin her birinde grevlere başladılar.

Yeni bir sözleşme için son tarih olan 14 Eylül’de anlaşma sağlanamamasının ardından işçiler Ford Motor Co.’nun Michigan fabrikasında, General Motors Co’nun Missouri fabrikasında ve Stellantis NV’nin Toledo, Ohio fabrikasında iş bıraktı.

Sendika ve otomobil üreticileri haftalar süren görüşmelerin ardından hala görüş ayrılığı yaşıyor.

UAW Başkanı Shawn Fain Perşembe günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Bu gece, tarihimizde ilk kez, Üç Büyüklerin üçünü birden greve götüreceğiz. Bu strateji şirketlerin tahmin yürütmesini sağlayacak. Ulusal müzakerecilerimize pazarlıkta maksimum kaldıraç ve esneklik sağlayacak. Ve eğer elimizden geleni yapmamız gerekirse, yaparız. Her şey masada” dedi.

UAW’nin alışılmadık genişlikteki grevi, ABD’de işçi aktivizminin yeniden canlandığı bir döneme denk geliyor. Sıkı işgücü piyasalarından cesaret alan, enflasyon ve pandemi sırasında üstlenilen yeni risklerden tedirgin olan sendikalı işçiler, geçtiğimiz yıl büyük demiryolları ve United Parcel Service Inc. dahil olmak üzere ABD’nin en önde gelen şirketlerinde bir dizi zafer elde etti.

Stellantis grevin başlamasının ardından e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “UAW liderliğinin çalışanlarımızın, ailelerinin ve müşterilerimizin yararına olacak adil bir anlaşmaya varmak için sorumlu bir şekilde hareket etmeyi reddetmesi bizi son derece hayal kırıklığına uğrattı. Şirketi derhal acil durum moduna geçirdik ve Kuzey Amerika operasyonlarımızı korumak için tüm uygun yapısal kararları alacağız” dedi.

GM, “GM’nin masaya koyduğu, tarihi ücret artışları ve üretim taahhütlerini içeren benzeri görülmemiş ekonomik pakete rağmen UAW liderliğinin eylemlerinden hayal kırıklığına uğradı. Mümkün olan en kısa sürede bir anlaşmaya varmak için sendika ile iyi niyetle pazarlık yapmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı

İlk grev, popüler ve karlı modeller üreten fabrikaları kapatacak, ancak Ford F-150, Chevy Silverado ve Ram pikapları gibi nakit inekleri üreten fabrikaları koruyacak. Bu da grevin uzaması halinde sendikaya daha büyük ve daha zarar verici hamleler yapma şansı veriyor.

Foreks

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler