Sosyal Medya

Döviz

ABD tüketicilerinin bir yıl sonraki enflasyon beklentilerini artınca tahvillere satış geldi

Anketin direktörü Joanne Hsu "Tüketiciler, enflasyondaki yumuşamanın önümüzdeki aylarda ve yıllarda tersine dönebileceğinden endişe duyuyor gibi görünüyor," dedi. 

ABD tüketicilerinin bir yıl sonraki enflasyon beklentilerini artınca tahvillere satış geldi

ABD’de kısa vadeli enflasyon beklentileri, kasım ayında yedi aylık bir zirveye ulaştı ve uzun vadeli fiyat görüşleri 2011’den beri görülmeyen seviyelerde kaldı.

Michigan Üniversitesi’nin son kasım okumasına göre, Amerikalılar önümüzdeki yıl için fiyatların yıllık %4,5 oranında artmasını bekliyorlar. Önceki ayın beklentisi %4,4’tü. Katılımcılar, önümüzdeki beş ila on yıl içinde maliyetlerin %3,2 oranında artmasını bekliyorlar.

Anketin direktörü Joanne Hsu “Tüketiciler, enflasyondaki yumuşamanın önümüzdeki aylarda ve yıllarda tersine dönebileceğinden endişe duyuyor gibi görünüyor,” dedi.

“Pompada fiyatların düşmesine rağmen, bir yıl sonraki benzin fiyatı beklentileri Haziran 2022’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve beş yıl sonraki benzin fiyatı beklentileri Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyesinde,” dedi Hsu.

Raporun ardından Hazine getirileri yükseldi ve dolar güçlendi, S&P 500 ise ilerledi.

Michigan Üniversitesi’nin tüketici güven endeksi, mali durumlarına ilişkin daha olumlu görünümler nedeniyle önceki rapor edilmiş rakamdan daha iyi bir seviye olan 61,3’e yükseldi. Bloomberg’in ekonomistlerden oluşan bir anketin orta tahmini, 61 seviyesinde bir okuma bekliyordu.

Ancak endeks, kısa ve uzun vadeli ekonomik görünüm hakkındaki görüşlerin ekim ayından bu yana kötüleşmesi nedeniyle altı aylık bir düşük seviyede bulunuyor.

Bu ayın başlarında, Federal Reserve Başkanı Jerome Powell’a, yıl sonu enflasyon beklentisinin yüksek bir okumanın Merkez Bankası’nın aralık ayındaki faiz kararını nasıl etkileyeceği soruldu.

Geçen yıl faiz oranlarını artırma kararında büyük bir rol oynayan istatistiğe rağmen, Powell enflasyon beklentilerinin “iyi bir yerde” olduğunu vurguladı ve komitenin “bir dizi veriye” baktığını belirtti.

Dayanıklı mallara ilişkin satın alma koşulları, muhtemelen tatil alışveriş sezonu için bazı ürünlerde indirim yapılmasını yansıtarak, ayın başındaki seviyelerden iyileşti. Tüketicilerin mevcut ve gelecekteki mali durum algısı, ayın başlarına göre arttı.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler