Sosyal Medya

Döviz

ABD TÜFE enflasyonu yıllık yüzde 3,7’ye yükseldi, çekirdek enflasyon beklentinin üzerine geldi

ABD’de Ağustos ayında: – TÜFE %0,6 (Beklenti %0,6) – TÜFE yıllık %3,7 (Beklenti %3,6) – Çekirdek TÜFE %0,3 (Beklenti %0,2)…

ABD TÜFE enflasyonu yıllık yüzde 3,7’ye yükseldi, çekirdek enflasyon beklentinin üzerine geldi

ABD’de Ağustos ayında:
– TÜFE %0,6 (Beklenti %0,6)
– TÜFE yıllık %3,7 (Beklenti %3,6)
– Çekirdek TÜFE %0,3 (Beklenti %0,2)
– Çekirdek TÜFE yıllık %4,3 (Beklenti %4,3)

Ağustos ayında ABD’de TÜFE enflasyonu, yüksek benzin ve gıda maliyetlerinin devam etmesi nedeniyle ekonominin yavaşlatılması ve tüketici fiyatlarının kontrol altına alınmasına ilişkin Fed’in mücadelesini karmaşıklaştırmaya devam etti.

İş İstatistikleri Bürosu’ndan gelen yeni veriler, fiyatların bir önceki yıla göre Ağustos ayında %3,7 ve bir önceki aya göre %0,6 arttığını gösterdi. Bu, yıllık enflasyon oranındaki ikinci artışı işaret ediyor ve ekonomistlerin ve politika yapıcılarının endişelerini ve uyarılarını destekliyor: Enflasyonun normal seviyelere getirilmesi kolay veya tahmin edilebilir olmayacak.

ABD’de çekirdek enflasyon, Ağustos ayında beklenenden daha hızlı bir aylık oranda arttı ve Fed’den ek faiz artırımları için kapıları açtı.

Gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutan sözde çekirdek tüketici fiyat endeksi, Temmuz’dan 0,3% arttı ve bu altı ayın ilk artışı oldu. Bir yıl önceye göre ise, tahminlere paralel olarak 4,3% arttı ve bu, neredeyse iki yıldaki en küçük artışı oldu.

Rapor, ekonomideki yenilenen momentumun fiyat baskılarını yeniden alevlendirdiğine dair endişeleri artırıyor. Fed yetkilileri enflasyonu resesyona yol açmadan dizginleyebilecekleri konusunda daha iyimser hale gelirken, fiyat artışının yeniden hızlanması onları faiz oranlarını daha da yükseltmeye zorlayabilir – bu da bir durgunluğu tetikleme riskiyle birlikte.

TÜFE, Fed’in önümüzdeki haftaki toplantısından önce göreceği en son büyük raporlardan biri. Politika yapıcılar büyük ölçüde faiz oranlarını sabit tutmayı bekliyorlar. Fed Başkanı Jerome Powell geçen ay, ekonomi ve enflasyon soğumazsa faiz oranlarının yüksek kalacağını ve daha da yükselebileceğini söyledi.

Hazine tahvil faizleri yükselirken, S&P 500 endeksi vadeli işlemleri düştü ve dolar endeksi yükseldi. Yatırımcılar Fed’in önümüzdeki hafta faiz oranlarını sabit tutmasını beklerken, Kasım ayında bir faiz artırımı için bahisler yaklaşık %50’deydi.

ABD’de tahminlerin çok az üzerinde açıklanan enflasyon verileri sonrasında dolar yukarı yönlü hareketlenip ardından sakinleşti.

Ons altın 1906 doların altına kadar sarkarak 23 Ağustos’tan bu yana en düşüğü görüp toparlandı. Değerli metal halihazırda %0,25 düşüşle 1909 doların hemen altında işlem görüyor.

Bloomberg, Washington Post

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler