Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD Ticaret Bakanı Çin ile bağlarını kesmek istemediklerini söyledi

Çin Halk Cumhuriyeti’nde temaslarda bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Pekin’den Şangay’a geçişi sırasında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.…

ABD Ticaret Bakanı Çin ile bağlarını kesmek istemediklerini söyledi

Çin Halk Cumhuriyeti’nde temaslarda bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Pekin’den Şangay’a geçişi sırasında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Raimondo basına yaptığı açıklamada Çin’in ekonomi dünyasındaki iddia ettiği olumsuzluklara değindi.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisinde iş yapmayı riskli hale getiren para cezaları, baskınlar ve diğer eylemlere dikkat çeken Raimondo, ABD şirketlerinin, Çin’in yatırım yapılmayacak bir ülke haline gelmesinden şikayetçi olduklarını ifade etti.

VOA Türkçe’nin konuyla ilgili yaptığı habere göre “Amerikan iş dünyasından, Çin’in çok riskli hale gelmesi nedeniyle ‘yatırım yapılmaz’ olduğunu giderek daha fazla duyuyorum” ifadelerine yer veren Raimondo, Amerikan firmalarının yeni zorluklarla karşı karşıya olduğunu kaydetti. Bakan Raimondo, bu zorlukları “hiçbir açıklama yapılmadan verilen fahiş para cezaları, karşı casusluk yasasında belirsiz olan ve ABD toplumu üzerinde şok dalgaları yaratan revizyonlar, işyerlerine yapılan baskınlar” olarak tanımladı.

Ürünleri bu yılın başlarında Pekin tarafından kısıtlanan Amerikan çip üreticisi Micron’a karşı Çin’in bu eylemlerine hiçbir gerekçe göstermediğini anımsatan Raimondo, ihracat kontrolleri konusunda ABD ile herhangi bir karşılaştırma yapmayı ise reddetti. ABD Ticaret Bakanı, “Sınırlı bir yasal süreç vardı ve bu yüzden konuyu gündeme getirdim” ifadelerine yer verdi.

VOA’nın haberinde Bakan Raimondo’nun, iki süper güç arasındaki sürtüşmenin kontrolden çıkabileceği endişelerinin sürdüğü bir dönemde, özellikle ekonomi ve savunma alanlarında iletişimi güçlendirmek amacıyla Çin’i ziyaret eden son Biden yönetimi yetkilisi olduğu da belirtildi.

“Tüm yumurtalarımızı aynı sepete koyamayız” diyen Raimondo, ABD’nin Çin’le bağlarını kesmek istemediğinin altını çizdi.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler