Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD özel sektör istihdamı beklenenin çok üzerinde geldi, eylül faiz artışı da yakınlaştı

ADP verilerine göre, ABD’de özel sektör istihdamı Temmuz’da 324 bin arttı ve beklenen 190 binin çok üzerinde açıklandı. Özel sektör…

ABD özel sektör istihdamı beklenenin çok üzerinde geldi, eylül faiz artışı da yakınlaştı

ADP verilerine göre, ABD’de özel sektör istihdamı Temmuz’da 324 bin arttı ve beklenen 190 binin çok üzerinde açıklandı.

Özel sektör istihdamı geçen ay 497 bin artarak Şubat 2022’den bu yana en yüksek artışı kaydetmişti.

İş kazanımları oldukça geniş kapsamlıydı, ancak hizmet sektörü ön plandaydı. Eğlence ve konaklama sektöründeki 201.000 kişilik ilerleme ile desteklendi. İşler Güney hariç tüm bölgelerde arttı ve özellikle 250 çalışanın altındaki işletmelerde yoğunlaştı. İmalat sektöründe daralma ise dikkat çekici ancak son gelen PMI verilerine göre sürpriz değil.

Maaş artışı yavaşlamaya devam etti. Çalışanlar Temmuz ayında bir yıl öncesine göre %6,2’lik bir maaş artışı yaşadılar, bu Kasım 2021’den beri en yavaş artıştı. İş değiştirenler için ise yıllık ücret ortalaması %10,2 olarak gerçekleşti, bu da iki yıldan beri en yavaş artış anlamına geliyor.

“Nela Richardson, ADP’nin baş ekonomisti, bir açıklamasında ‘Ekonomi beklenenden daha iyi durumda ve sağlıklı bir iş gücü piyasası hanehalkı harcamalarını desteklemeye devam ediyor’ dedi. ‘Geniş tabanlı iş kaybı olmadan maaş artışında yavaşlama görmeye devam ediyoruz.'”

“Son bir yıl boyunca iş ilanları yavaşça azalsa da, özellikle hizmet sektöründe birçok işletme tüketici talebiyle başa çıkmak için güçlü bir şekilde işe almaya devam ediyor. Ekonomi yüksek faiz oranları ve değişen harcama alışkanlıklarıyla zorlansa da, şirketler çalışanlarından vazgeçmek konusunda isteksiz kalıyorlar.”

“Cuma günü ABD İş İstatistikleri Bürosu tarafından açıklanacak olan aylık iş raporu, aynı zamanda hükümetin bordrolarını da içerecek ve iş gücü piyasasının gidişatı hakkında daha fazla bilgi sağlayacak. Uzmanlar, raporda Temmuz ayında işverenlerin 200.000 kişiye iş eklediğini ve maaş artışının biraz yavaşladığını tahmin ediyor.”

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler