Sosyal Medya

Döviz

ABD 10 yıllık tahvil reel getirisi 2009’dan bu yana ilk kez yüzde 2’nin üzerinde

10 yıl vadeli enflasyona endeksli Hazine tahvillerinin getirisi, 2009 yılından bu yana ilk kez %2’nin üzerine çıkarak, yıl başındaki yaklaşık…

ABD 10 yıllık tahvil reel getirisi 2009’dan bu yana  ilk kez yüzde 2’nin üzerinde

10 yıl vadeli enflasyona endeksli Hazine tahvillerinin getirisi, 2009 yılından bu yana ilk kez %2’nin üzerine çıkarak, yıl başındaki yaklaşık %1 seviyelerinden gelen yükselişini sürdürdü.

Bu gösterge tahvil 6 baz puan artarak %2’ye kadar yükseldi, ardından biraz altına geriledi ve Temmuz ortasından bu yana %1,5’tan yükselişini sürdürdü. 30 yıl vadeli tahvilin reel getiri ise 6,6 baz puan artarak %2,14’e yükseldi ve 2011’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Daha uzun vadeli ABD enflasyona endeksli tahvillerin getirileri, dirençli bir ABD ekonomisi ortamında yatırımcıların daha yüksek risksiz getiri talep etmeleri sonucu on yıldan daha uzun bir süredir görülmeyen seviyelere yükseldi. Bu satış dalgası, Hazine borç arzını artıracak olan daha büyük ABD mali açıkları etrafında endişelerle birlikte geldi.

CreditSights’taki Kıdemli Sabit Gelir Stratejisti Zachary Griffiths yaptığı açıklamada, “daha yüksek bir Fed politika faizi veya daha iyi büyüme beklentileriyle daha az değişen enflasyon beklentileriyle son birkaç haftadaki eğilimin reel getiri tarafında olduğunu söyleyebilirim,” dedi.

Bu faktörler bir araya geldiğinde, ABD piyasa getirilerinin uzun bir süre boyunca daha yüksek bir döneme girdiği ve finansal kriz dönemi ultra düşük faiz oranlarının geride kaldığı beklentisi yayıldı.

Griffiths, “Devam eden beklentilerin üzerinde ekonomik veriler, neredeyse uzun süredir sahip olmadığımız bir yeni gerçeği düşünüyormuşuz gibi hissettirdi; oranların uzun bir süre boyunca oldukça yüksek olabileceği bir gerçeği,” dedi. “Bu, gerçek getirileri sürükleyen büyük etken.”

Reel getiriler, yatırımcıların riskli varlıklara yönelik beklentilerine dayalı olarak aradıkları risksiz getiri oranını temsil eder ve Federal Rezerv’in faiz oranlarını düşürmesinin ardından 2020 ve 2021 yıllarında -1%’e kadar olan negatif seviyelere çöktü. Şimdiyse enflasyona karşı korunma talebi hızla artmakta.

Enflasyona endeksli tahviller (Tips), getiriler sert bir şekilde yükseldiğinde fiyatları düşer ve bu kayıp, yükselen enflasyon oranına bağlı ek ödemeleri silebilir. 2022, ABD enflasyon tahvilleri 1990’larda oluşturulduğundan beri yaşanan en kötü yıllık kayıpları üretti ve Bloomberg ABD Hazine Enflasyona Bağlı Tahvil Endeksi, Nisan ayının başında %4,3’e kadar olan kazançlarından 2023’te sadece %0,2’lik kazanca geriledi.”

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler