Sosyal Medya

Borsa

ABD 10 yıllık tahvil getirisi 2007’den bu yana en yüksek seviyesinde

ABD 10 yıllık tahvil getirisi, özellikle ABD hükümetinin kapanmasının önlenmesi nedeniyle tetiklenen bir satışla pazartesi günü %4,689’a yükseldi. Getiri, %4,686…

ABD 10 yıllık tahvil getirisi 2007’den bu yana en yüksek seviyesinde

ABD 10 yıllık tahvil getirisi, özellikle ABD hükümetinin kapanmasının önlenmesi nedeniyle tetiklenen bir satışla pazartesi günü %4,689’a yükseldi.

Getiri, %4,686 olan geçen haftanın seviyesini aşarak, baz puanda 12 baz puan kadar yükseldi.

ABD tahvil piyasasındaki satış, yatırımcıların faiz oranlarının yönü konusunda Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasında ipucu aramasının ardından hız kazandı. ABD hisse senetleri değer kaybetti.

Beş yıl vadeli tahvillerden 30 yıl vadeli tahvillere kadar olan getiriler gün içinde 10 baz puan yükseldi. 10 yıllık referans tahvilin getirisi, Powell ve aynı zamanda Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’ın da katıldığı bir toplantı sırasında %4,7 ile 2007’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. ABD hükümetinin kapanmasının engellenmesi, yatırımcıların Fed’den Kasım ayında faiz artırımına yönelik bahislerini artırmasına neden olarak küresel tahvil satışının ivme kazanmasına yol açtı. Şimdi, Kasım ayı faiz artışı için yaklaşık olarak üçte birlik bir olasılık görüyorlar, bu da Cuma günü fiyatlandırılan %25’lik olasılığın üzerine çıktı.

FOMC’nin en faiz artırma yanlısı üyelerinden biri olan Michelle Bowman, New York Fed Başkanı John Williams’ın Cuma günü faiz oranlarının uzun süre yüksek kalması gerektiğini önerdikten sonra birden fazla faiz artışı yapılması çağrısını yineledi.

S&P 500 düşerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 kazançlarını sınırladı. Hükümetin kapanmasını önlemek için varılan hafta sonu anlaşması, özellikle yükselen petrol fiyatlarının enflasyonu ateşlemesinin tehdidi altında faiz oranlarını yukarı itti.

Quest Partners’ın başkanı Mike Harris, “Hükümetin kapanmasının herkesin radarında olan bir riski önlemesi nedeniyle S&P 500’ün bugün düşmesi oldukça olumsuz bir sinyal” dedi. “Daha anlamlı bir ralli görmüyor olmamız önemli ve bir kez daha bu faizlerin yükselme gerçeğine sonunda uyanan piyasa olma gerçeğiyle yüzleşmenin bir sonucudur.”

Ayrı bir etkinlikte, Bank of England politika yapıcısı Catherine Mann, faiz oranı politikasında bir şahin olduğunu ve enflasyon şoklarının muhtemelen daha sık görüleceğini belirtirken, küresel tahviller içinde gilts’in performansı düşüktü.

Ham petrolün Mart 2022’den bu yana en büyük çeyrek dönem kazancının ardından, petrol West Texas Intermediate, varil başına 90 doların altına geriledi. Dolar, yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve Japon Yeni karşısında değer kaybetti, çünkü Bank of Japan ek alım işlemi yapacağını açıkladı.

Altın fiyatları, yükselen tahvil getirilerinin baskısı altında, geçen haftanın %4’lük düşüşünü uzatarak yedi ayın en düşük seviyelerine geriledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler