Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesin’de üretim 33 ayın dibinde, hizmetler imalat sektöründeki sıkıntıları yansıtmakta

Ağustos ayında Euro Bölgesi PMI İmalat Endeksi, beklentinin üzerinde 42,8’den 43,7’ye yükseldi. Ancak, hizmetler sektörü darbe aldı ve hizmetler PMI’sı…

Euro Bölgesin’de üretim 33 ayın dibinde, hizmetler imalat sektöründeki sıkıntıları yansıtmakta

Ağustos ayında Euro Bölgesi PMI İmalat Endeksi, beklentinin üzerinde 42,8’den 43,7’ye yükseldi. Ancak, hizmetler sektörü darbe aldı ve hizmetler PMI’sı 48,3 seviyesine düşerek son 30 ayın en düşük seviyesine geriledi. Sonuç olarak, Bileşik PMI, 47,0 seviyesine geriledi ve son 33 ayın en düşük seviyesi oldu. Pandemi ayları hariç Nisan 2013’ten bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi.

Euro bölgesi için yeni bir zayıf PMI verisi, ekonominin yavaş seyrettiğini ve resesyonun olumsuz bir risk olarak bulunduğunu doğruluyor. Hizmetler sektörü için enflasyon baskıları hala dirençli kalırken, ücret baskıları endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Bu durum, ECB’nin faiz artırım döngüsünün henüz sona ermediği beklentilerini de güçlendiriyor.

Hamburg Commercial Bank’ın Baş Ekonomisti Cyrus de la Rubia, hizmetler sektöründeki daralmanın artık imalat sektörünün sönük performansını yansıttığını belirtti. Mevcut göstergelere dayanarak Euro Bölgesi’nin 3. çeyreğinde % -0.2 daralma beklediğini dile getirdi.

Ağustos verileri, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın yükselen ücretlerin ve düşen üretkenliğin potansiyel olarak enflasyonu artırabileceği konusundaki uyarısını yansıtıyor. De la Rubia, “bu nedenle ECB, eylülde faiz artırımı döngüsünü durdurma konusunda daha isteksiz olabilir” yorumunu yaptı.

Genel düşüşe rağmen, imalat sektörü için umut ışığı var gibi görünüyor. Sektörün PMI’sı hafif bir iyileşme gösterdi ve gelecek yılın başına kadar potansiyel bir yavaş toparlanmanın işareti olarak yorumlandı.

Daralmada dikkate değer bir etken, Almanya’nın hızlı hizmet sektörü daralması oldu, bu da “Almanya’nın Avrupa’nın hasta adamı” tartışmasını destekliyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler