Sosyal Medya

Döviz

TCMB PPK Özeti: Türkiye’de maliyet koşulları iyileşiyor, faiz artışlarının sonuna gelindi

"Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir." denildi.

TCMB PPK Özeti: Türkiye’de maliyet koşulları iyileşiyor, faiz artışlarının sonuna gelindi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, Kurul’un dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlattığına vurgu yapılarak, “Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir.” denildi.

PPK özetinden öne çıkan başlıklar şöyle:

Küresel enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde tüketici enflasyonu, merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Emtia fiyatlarındaki düşüşe rağmen, petrol fiyatlarındaki oynaklık ve gıda fiyatlarındaki yükseklik enflasyon baskılarını sürdürüyor.

Küresel büyüme yavaşlıyor: Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının büyüme oranları, yılın son çeyreğinde de yavaşlama eğilimini koruyor. Özellikle Euro Bölgesi’nde iktisadi faaliyette durgunluk devam ediyor. Çin ekonomisinde ise büyüme hızı yavaşlıyor.

Küresel finansal koşullar sıkılaşıyor: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları, yüksek enflasyonla mücadele etmek için faiz artırımlarına devam ediyor. Ancak, son dönemde gelişmiş ülke merkez bankaları, çekirdek enflasyondaki düşüşe vurgu yaparak, faiz indirim süreçlerine daha erken başlayabileceklerini ima ediyor. Bu da küresel risk iştahında bir toparlanmaya yol açıyor.

Türkiye’de enflasyon yüksek seviyelerde: Tüketici fiyatları kasım ayında yüzde 3,28 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 62,0 olmuştur. Doğal gaz fiyatlarındaki artış, enerji grubu enflasyonunu yükseltmiştir. Gıda fiyatlarındaki yüksek artışlar devam etmiştir. Hizmet grubu enflasyonu, kira ve haberleşme kalemlerindeki yükselişlerle artmıştır. Temel mal grubu enflasyonu ise dayanıklı mallarda gerilemiştir. Enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmektedir.

Türkiye’de talep dengeleniyor: Parasal sıkılaştırmanın etkisiyle yurt içi talepteki dengelenme devam etmektedir. İthalat eğilimi zayıflarken, dış ticaret dengesi olumlu bir görünüm sergilemektedir. Fiyat indirimleri ve kampanyalar, talepteki düşüşü sınırlayan unsurlar olmuştur. İstihdam artışı devam etmektedir.

Türkiye’de maliyet koşulları iyileşiyor: Küresel emtia fiyatlarındaki gerileme ve döviz kurlarındaki istikrarlı seyir, maliyet yönlü baskıları azaltmaktadır. Akaryakıt fiyatlarındaki düşüş, ulaştırma hizmetleri fiyatlarını olumlu etkilemektedir. Küresel arz zinciri baskıları da azalmaktadır.

TCMB parasal sıkılaştırmayı sürdürecek: TCMB, enflasyonun orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde politika kararlarını belirlemeye devam edecektir. TCMB, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmektedir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler