Sosyal Medya

Döviz

ABD’de üçüncü çeyrek büyüme tüketici harcamalarıyla beklentinin çok üzerinde

ABD ekonomisi, tüketici harcamalarındaki artışla beslenen neredeyse iki yılın en hızlı büyüme hızını kaydetti. Hükümetin ön tahminine göre Gayri Safi…

ABD’de üçüncü çeyrek büyüme tüketici harcamalarıyla beklentinin çok üzerinde

ABD ekonomisi, tüketici harcamalarındaki artışla beslenen neredeyse iki yılın en hızlı büyüme hızını kaydetti.

Hükümetin ön tahminine göre Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) yıllık bazda %4,9 büyüdü ve bu ikinci çeyrekteki büyüme hızının iki katından fazla. Ekonominin başlıca büyüme motoru olan kişisel harcamalar da %4 artarak 2021 yılından beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Aynı zamanda yakından takip edilen temel enflasyon ölçümü, üçüncü çeyrekte %2,4 hızına düşerek 2020 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Ekonomistlerin Bloomberg anketine göre medyan tahminler, GSYİH’da %4,5’lik bir artış ve tüketici harcamalarında %4’lük bir artış bekliyordu.

Dünyanın en büyük ekonomisi, yüksek fiyatlar ve hızla artan borç maliyetleri karşısında dirençli kalmaya devam ediyor. Büyüme tekrar tekrar ekonomistlerin beklentilerini aşarak resesyon korkularını sınırlıyor. Bu direncin başlıca nedeni, hala güçlü olan işgücü piyasasının dayanıklılığı, bu da hanehalkı talebini beslemeye devam etmekte.

Geleceğe bakıldığında, ekonomik momentumun dördüncü çeyrekteki dayanıklılığı, Federal Rezerv yetkililerinin faizleri tekrar artırıp artırmama konusunda karar vermelerine yardımcı olacak. Birçok ekonomist, yılın son aylarında borç maliyetlerinin büyük harcamaları sınırlaması ve öğrenci kredi ödemelerinin yeniden başlaması nedeniyle büyümenin yavaşlayacağını bekliyor.

Ancak talep güçlü kalmaya devam ederse, bu, enflasyonu merkez bankasının %2’lik hedefinin üzerinde tutma riski taşır ve daha sıkı para politikasını gerektirebilir.

Önümüzdeki haftanın FOMC toplantısında, politika yapıcılarının referans faiz oranını değiştirmeme olasılığı yüksek. Bazı üyeler hükümet borç maliyetlerinin hızla yükselmesini bir temkin nedeni olarak göstermekte. 10 yıllık Hazine tahvil getirisi bu hafta başında 16 yılın ardından ilk kez %5’in üzerine çıkmıştı.

Geçen hafta Fed Başkanı Jerome Powell, bu konuyu ele alırken, “Belirsizlikler ve riskler göz önüne alındığında ve geldiğimiz yolu düşünerek, komite dikkatli bir şekilde ilerliyor,” dedi.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler