Sosyal Medya

Döviz

ABD’de çekirdek TÜFE beklentinin üzerinde, Fed’i faiz artışına zorluyor

ABD’de Şubat ayında: – TÜFE %0,4 (Beklenti %0,4) – TÜFE Yıllık %6,0 (Beklenti %6,0) – Çekirdek TÜFE %0,5 (Beklenti %0,4)…

ABD’de çekirdek TÜFE beklentinin üzerinde, Fed’i faiz artışına zorluyor

ABD’de Şubat ayında:
– TÜFE %0,4 (Beklenti %0,4)
– TÜFE Yıllık %6,0 (Beklenti %6,0)
– Çekirdek TÜFE %0,5 (Beklenti %0,4)
– Çekirdek TÜFE Yıllık %5,5 (Beklenti %5,5)

ABD çekirdek tüketici fiyatları, Şubat ayında son beş ayın en fazla artışını göstererek, Fed yetkililerinin bir sonraki faiz oranı kararlarında bankacılık kargaşasına rağmen hala hızlı enflasyona müdahale için zor bir seçim yapmaya zorladı.

Salı günü yayınlanan Çalışma İstatistikleri Bürosu verilerine göre, gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi, geçen ay %0,5 ve bir önceki yıla göre %5,5 arttı. Ekonomistler, çekirdek TÜFE olarak bilinen göstergeyi, temel enflasyonun manşet ölçütünden daha iyi bir göstergesi olarak görüyorlar.

Toplam TÜFE Şubat ayında %0,4 arttı ve bunun %70’inden fazlası barınma nedeniyle yükseldi. Bir yıllık TÜFE geçem ayki %6,4’ten %6,0’a geriledi.

Rakamlar, Fed’in enflasyonu evcilleştirme arayışının, ekonominin şu ana kadar bir yıllık faiz artırımlarına karşı büyük ölçüde dirençli olduğu kanıtlandığı için inişli çıkışlı bir arayış olacağını tekrar doğruluyor. Fed’in şu anki zorluğu, Silikon Vadisi Bankası’nın batışıyla artan finansal istikrar riskleri ile hala çok yüksek olan enflasyona nasıl öncelik verileceği.

Krizin geçen hafta patlak vermesinden hemen önce, Başkan Powell, faiz artırımlarının hızını yeniden hızlandırmanın kapısını açmıştı, ancak birçok ekonomist şimdi merkez bankasının ya daha küçük bir artışla devam edeceğini ya da gelecek hafta toplandığında tamamen duraklayacağını söylüyor. Hatta bazıları, bir faiz indiriminin ufukta olabileceğini söylüyor.

Bank of America Corp.’un küresel araştırma başkanı Ethan Harris, Bloomberg Televizyonu’nda yaptığı açıklamada, “Bu karmaşaya girdik çünkü birçok merkez bankası ve birçok ekonomist, Fed, enflasyonun büyük ölçüde öldüğüne inanmaya başlamıştı. Şimdi gerçekle tanışıyoruz” dedi.

Fed politikasına duyarlı olan iki yıllık Hazine getirileri seans zirvelerine yükselirken, hisse senedi vadeli işlemleri yükseldi ve dolar dalgalandı. Swap yatırımcıları, Fed’in bu ayki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artıracağına dair bahisleri sürdürdü.

Konut dışında, rekreasyon, ev eşyaları ve uçak biletleri de çekirdek enflasyondaki aylık ilerlemeye katkıda bulundu. Markey fiyatları, pandeminin ilk aylarından bu yana yumurta fiyatlarındaki en büyük düşüş de dahil olmak üzere Mayıs 2021’den bu yana en yavaş aylık hızda yükseldi.

Ürünler, Hizmetler

Son aylarda genel enflasyondaki düşüşe neden olan mal dezenflasyonu güç kaybetti. Gıda ve enerji hariç olmak üzere, mal fiyatları Şubat ayında değişmedi. İkinci el otomobil fiyatları – son aylarda daha yavaş fiyat artışının önemli bir itici gücü geçen yıla kıyasla, 1960’tan bu yana en fazla olan %13,6 düştü.

Enerji fiyatları, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarındaki büyük düşüşler nedeniyle geriledi. Bu arada elektrik maliyetleri de yükseldi.

En büyük hizmet bileşeni olan ve genel TÜFE endeksinin yaklaşık üçte birini oluşturan barınma maliyetleri, geçen ay %0,8 arttı. Otel konaklamaları, Ekim ayından bu yana en büyük aylık yükselişle sıçramaya katkıda bulundu.

Barınma kirası ve mal sahiplerinin eşdeğer kira kategorilerinin her biri, yıllık % 8’lik rekor miktarlarda arttı.

Bu kategorinin hesaplanma şekli nedeniyle, şu anda kiraların düşmeye başladığını gösteren gerçek zamanlı göstergeler ile TÜFE verileri arasında bir gecikme var.

Bloomberg hesaplamalarına göre, enerji ve konuttan arındırılan hizmet fiyatları, Eylül ayından bu yana en fazla% 0.4 arttı. Powell ve meslektaşları, ülkenin enflasyon yörüngesini değerlendirirken böyle bir metriğe bakmanın önemini vurguladılar, ancak bunu ayrı bir endekse dayanarak hesaplamaktalar.

Blomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler