Sosyal Medya

Döviz

Fed’den destek alan dolar endeksi son bir ayın zirvesini gördü

ABD Fed, Temmuz ayında 25 baz puanlık artışla faiz düzeyini son 22 yılın en yüksek seviyesi olarak %5,25 – %5,5 aralığına…

Fed’den destek alan dolar endeksi son bir ayın zirvesini gördü

ABD Fed, Temmuz ayında 25 baz puanlık artışla faiz düzeyini son 22 yılın en yüksek seviyesi olarak %5,25 – %5,5 aralığına çekti. Dün ise Fed’in son faiz artışına karar verdiği toplantının tutanakları yayımlandı.

Tutanaklarda Fed üyelerinin şahin kaldığı gözlemlenirken enflasyon artışına yönelik risklerin öne çıkarıldığı görüldü. Ayrıca ABD’de iş gücü piyasasının güçlü kalması üzerinde duruldu ve Fed’in uzun vadeli enflasyon hedefini tutturmak için daha fazla sıkılaştırma sinyalleri vermesi dikkat çekti.

Fed’in temkinli ve kararlı duruşunu lanse eden tutanakların görülmesinin ardından dolar endeksi yukarı hareketine devam etti. Dolar, dün küresel çapta güçlenmeye devam ederken DXY endeksi, günün ilk saatlerinde 103,5 seviyesini test etti ve Temmuz ayı kayıplarını geri aldı. 

DXY, Temmuz ayının ilk haftasında sert bir düşüş kaydetmiş ve ayın ortasında 100 seviyesini altına kadar gerilemişti. Ardından bu bölgede dolar talebinin artmasıyla kazanımlarını geri alan DXY, 103 seviyesine geri döndü ve güçlü görünümünü korumaya devam ediyor.

Dolar talebini artıran son gelişmenin ardından EUR/USD paritesinde düşüş eğiliminin hızlandığı görüldü. Son duruma göre EUR/USD, 1,08 bandına kadar geriledi. Kısa vadeli görünüme bakıldığında EUR/USD paritesinde 1,085 seviyesinde bir destek söz konusu. Bu bölgenin kırılması paritenin Haziran ayındaki dip seviyeye doğru hareketini tetikleyebilir.

USD/JPY paritesi, Temmuz ayındaki geri dönüşle birlikte yukarı hareketine devam ederken bu hafta yılın zirvesini 146,5 olarak belirledi. Doların güçlenmesinin yanında Japonya Merkez Bankasının (BOJ) rekor düşük faiz oranları ve parasal genişleme politikası, Japon yenindeki kayıpları desteklemeye devam ediyor.

Dolara yönelik talep artışı ons altının Temmuz ayı ortasından bu yana düşüşüne de katkı sağlıyor. Küresel piyasaların mevcut görünümünde altının henüz güvenli liman rolünü üstlenmediği görülürken XAU/USD, 4. haftaya ulaşan düşüş trendinde 1.900 dolar seviyesinin altında el değiştirmeye başladı.

Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler