Sosyal Medya

Borsa

Zeynep Aktaş:  Borsa’da temkinli  iyimserlik

Bu ortamda, nakit akışına ve gerçekçi kazanç hedeflerine sahip şirketlere yatırım yapmak daha fazla ön plana çıkması beklenmeli.

Zeynep Aktaş:  Borsa’da temkinli  iyimserlik

Milliyet yazarı Zeynep Aktaş,  Pazar günü yayınlanan makalesinde 2024’te kazandıracak Borsa şirketlerini anlattı. Yazar, şöyle diyor: “Yeni yıla hazırlandığımız şu günlerde piyasalarda temkinli iyimserlik hâkim. 2024’te nakdi güçlü şirketlerin daha fazla öne çıkması bekleniyor”.

 

Makalede kritik paragraflar şöyle sıralandı:

Piyasalar için temkinli iyimserliğin olduğu bir dönemdeyiz. Konuştuğum reel sektördeki finans yöneticileri 2024’e dair yerel ve küresel bazda riskleri dile getiriyor. Hemen her sene yıla başlamadan önce birçok olumsuz beklentiler dillendirilse de şirketler dinamik yapıları ve değişen koşullara gösterdikleri uyumla birlikte olumsuzlukların üstesinden gelmeyi başarıyor. Önümüzdeki yıl için de reel sektördeki birçok firma için benzer bir durumun gözlenecektir.

Finansçıların gündeminde neler var?

Peki, finansçıların gündeminde neler var: Risk yönetimi, iş stratejileri, inovasyon, sürdürülebilirlik ve kriz planları. Ancak en çok gelecek tahmini yaptıkları senaryolar üzerinde duruyorlar.

2024 yılının diğer önemli temaları arasında şunlar yer alıyor: Yapay Zeka (AI) ve ulusal güvenlik, yenilenebilir enerji, yarı iletkenler, altyapı ve tedarik zinciri gibi politika açısından önemli sektörlere yönelik hükümet teşvikleri.

 

Nakit akışı önemli

Ekonomilerdeki olası yavaşlamalar yatırımcıların şirketlerde aradıkları özelliklerin de farklılaşmasına neden oluyor. Yavaşlayan bir ekonomi ve olası bir durgunluk muhtemelen kurumsal kârları azaltabilecek ve varlık fiyatları üzerinde baskıya yol açacaktır.

 

Bu ortamda, nakit akışına ve gerçekçi kazanç hedeflerine sahip şirketlere yatırım yapmak daha fazla ön plana çıkması beklenmeli. Yüksek net nakit ve finansal yatırımlara sahip şirketler, faizlerin yükselmesi durumunda bu nakdi daha yüksek faiz oranlarıyla değerlendirme fırsatına sahip olabilirler. Bu da söz konusu şirketin kârlılığını artırabilir.

 

Nakit/Piyasa değeri oranı 5’in üzerinde olan ve net borcu olmayan 19 BIST 100 Şirketi var. Bu şirketler şöyle: Sabancı Holding, Emlak Konut GMYO, Tüpraş, Doğan Holding, Ahlatcı Doğal Gaz Dağıtım, Migros Ticaret, Bera Holding, İş Yatırım Menkul Değerler, Tofaş Fabrika, Doğuş Otomotiv, Enka İnşaat, İpek Doğal Enerji, Türk Traktör, Bursa Çimento, Akçansa, Odaş Elektrik, Kızılbük GYO, Alarko Holding, Koza Madencilik.

 

Makalenin devamı için tıklayın

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler