Sosyal Medya

Borsa

Yükselen dolar neden borsa boğalarını tedirgin ediyor?

Uzmanlar, yükselen ABD Doları’nın borsada yükseliş eğiliminde olanlar için büyük bir sorun olabileceğinin altını çiziyor.

Yükselen dolar neden borsa boğalarını tedirgin ediyor?

Uzmanlar, yükselen ABD Doları’nın borsada yükseliş eğiliminde olanlar için büyük bir sorun olabileceğinin altını çiziyor.

ABD Doları’nda yükseliş sürüyor ve bunun, borsa yatırımcıları için kötü haber olma ihtimali bulunuyor.

 

 

 Analistler, ABD Doları’nın yükselişi konusunda alarm veriyor ve bunun, Eylül ayı boyunca kayıplarla mücadele eden ABD hisse senetleri için başka bir ‘karşı rüzgar’ işlevine sahip olabileceği konusunda uyarıyor.

 

TERS RÜZGARLAR ESEBİLİR

 

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, Jefferies’den Andrew Greenebaum, “Ağustos ayının başından bu yana ABD Doları ortalama ikinci çeyrek seviyesinin üzerine çıktı.

 

Yatırımcıların bu hafta üçüncü çeyreği kapatmasıyla birlikte bu, şirketler için ABD Doları’nın ters rüzgara döndüğü ve olumsuz etkisinin giderek arttığı anlamına geliyor” diyor.

 

Hızla güçlenen doların büyük ABD çokuluslu şirketleri için genellikle bir sorun olduğu görülüyor.

 

Daha güçlü dolar, malların denizaşırı alıcılar için daha pahalı olmasına neden oluyor. Ve bu da yurt dışında kazanılan gelirlerin gelir tablolarında daha az değerli olacağı anlamına geliyor.

 

ABD Doları, 2022 yılında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) agresif faiz artırımlarına tepki olarak Hazine getirilerinin artmasıyla değer kaybetti.

 

Para biriminin altı büyük rakipten oluşan sepete karşı ölçüsü olan ABD Dolar Endeksi (DXY), geçtiğimiz Eylül ayında 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ancak ardından keskin bir şekilde geri çekildi.

 

HİSSE SENETLERİ OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR

 

Endeksin geçen sonbaharda 115 civarındaki yüksek seviyesinden Temmuz ayında 100 seviyesinin altına düştüğünü gösteren geri çekilme, hisse senetleri için olumsuz bir gelişme olarak görüldü.

 

S&P 500 Endeksi, geçen yılın Ekim ayında ayı piyasasının dibini gördü ve kış ve ilkbahar boyunca yükselişini sürdürdü. Temmuz ayının sonlarından bu yana hisse senetleri geri çekilme yaşadı ve büyük sermayeli S&P 500 Endeksi 31 Temmuz’da gördüğü 2023 yılı zirvesinden yaklaşık yüzde 5,5 oranında düştü.

 

Greenebaum, “ABD’li çokuluslu şirketlerin kârında önemli bir ters rüzgar yarattıktan sonra, yıl başından bu yana bir ters rüzgar oldu. Bunların hepsi kabaca 10 hafta önce değişti” diye yazdı.

 

Greenebaum ayrıca, DXY’nin bu kısa zaman diliminde yaklaşık yüzde 4 oranında değer kazandığını, bunun normların dışında bir standart sapmanın bile üzerinde bir hareket olduğunu kaydetti ekledi: “Bu tür bir hareket, hem şirketlerin temelleri hem de varlık tahsisi üzerinde etkileri olma eğilimindedir.”

 

Gelirlerinin çoğu ABD döngüsel hisse senetlerinden geldiğinden, küçük sermayeli şirketlerin genellikle doların güçlendiği dönemlerde daha iyi performans göstermesi bekleniyor.

 

Morgan Stanley’deki analistler paylaştıkları notta, yükselen doların finansal koşulları sıkılaştırdığını ve dördüncü çeyreğe giren hisse senetleri için diğer olumsuzlukları artırdığını söylüyor ve ekliyor: “10 yıllık reel faizin 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 2,0’ın üzerinde olmasıyla ABD Doları yükseliyor ve ABD’li çokuluslu şirketler için anlamlı ters rüzgarlar yaratıyor.”

 

Morgan Stanley analistleri, “Petrol de bir kısıtlama haline geliyor. West Texas Intermediate ham petrolü, bahardaki en düşük seviyesinden yüzde 30’un üzerinde artış gösterdi. Banka kredilerinin ve kredi kullanılabilirliğinin halihazırda daralmakta olduğuna dair göstergelerle birlikte bu faktörler, likidite ortamının kötüleşebileceğini gösteriyor” diye yazıyor.

 

 

 

 

 

 

borsagundem.com.tr

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler