Sosyal Medya

Borsa

Halka arzlar ile yeni yatırımcıda borsa rekor kırdı!

Borsa İstanbul'da, bu yıl gerçekleşen 47 halka arz işlemi toplam büyüklüğü 60 milyar liraya yaklaşırken, halka arz çılgınlığı hız kesmeden devam ediyor. Paraanaliz.com halka arzları ve borsanın yeni yatırımcılarına dair verileri derledi:

Halka arzlar ile yeni yatırımcıda borsa rekor kırdı!

Borsa İstanbul’da önümüzdeki dönemde de 80 şirket daha halka arz için sırada bekliyor. Bu büyüme aynı zamanda yatırımcı sayısında da hızlı bir artışa yol açtı. 2023 yılının başında 3 milyon 790 bin olan pay senedi yatırımcı sayısı, yılbaşından bu yana halka arzların etkisiyle 8 milyon 100 bin kişiyi aştı. Özellikle seçimlerden sonra hızlanan halka arz işlemlerinin 25 tanesi Haziran ayından itibaren gerçekleşti.

Yatırımcı sayısı da Haziran ayından bu yana yaklaşık iki katına çıktı. 31 Mayıs’ta 4 milyon 600 bin kişi olan yatırımcı sayısı, yılbaşından bu yana yaklaşık 5 milyon yeni yatırımcının borsaya gelmesiyle artış gösterdi. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) nezdinde pay senedi yatırımcı sayısı üst üste ikinci haftada da artarak 8 milyon 98 bin 694’e ulaştı. Aynı dönemde pay senedi değeri ise 10.79 trilyon TL’den 11.03 trilyon TL’ye çıktı.

Borsa İstanbul, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ekonomi yönetimindeki değişiklikler ve İsrail-Filistin gerginliği gibi olaylara rağmen yatırımcıların tercih ettiği önemli bir piyasa alanı olarak yerini korumaya devam ediyor.

2023 yılı içinde gerçekleşen 47 şirketin halka arzlarının toplam büyüklüğü ise 59 milyar 774 milyon lira oldu. Bu, tarihin en yüksek halka arz büyüklüğüne ulaşıldığını gösteriyor. 2022’de 40 şirket 15.8 milyar lira, 2021’de ise 52 şirket 21.6 milyar lira büyüklüğünde halka arz yapmıştı.

Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuruda bulunan ve değerlendirme aşamasında olan 80 şirketin de yakın zamanda halka arz için Borsa’ya gelmesi bekleniyor.

Halka arzların ve yeni yatırımcıların borsaya olan ilgisi, önümüzdeki dönemde de devam edecek gibi duruyor.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler