Sosyal Medya

Borsa

Borsadaki peri masalı kabusa mı dönüyor?

Geçtiğimiz yazın ortasından beri aralıksız yükselen, yıllık getirisi bir ara yüzde 190’ı bulan Borsa İstanbul dün günü yüzde 7.37’lik düşüşle…

Borsadaki peri masalı kabusa mı dönüyor?

Geçtiğimiz yazın ortasından beri aralıksız yükselen, yıllık getirisi bir ara yüzde 190’ı bulan Borsa İstanbul dün günü yüzde 7.37’lik düşüşle kapattı.

BİST 100 Endeksi gün içinde iki kez devre kesti, yani sert düşüş nedeniyle işlemlere ara verildi. Borsanın dev hisselerinde de devre kesiciler çalıştı.

Masal bitti mi? Bu sorunun yanıtını bugün alacağız. BİST 100 endeksi dün günü destek seviyesi olan 5.200’ün altında kapattığı için düşüşün devam etmesi güçlü olasılık. Vadeli İşlemler Borsası’nda (VİOP) kredili işlem yapanlara yönelik teminat tamamlama çağrıları da düşüşün devam etmesine neden olabilir. (VİOP’ta kredili işlem yapmak mümkün. Ama bunun için yeterli sermayeyi -teminatı- sağlamak gerekiyor.)

Ama yine de kesin bir şey söyleyemiyoruz, çünkü bu yıl Borsa İstanbul’da olan bitenler piyasa dinamiklerinin çok ötesinde.

Birkaç hafta önce yayınladığım “Borsadaki yükseliş hormonlu mu?” başlıklı yazımda, vatandaşı seçim öncesinde dövizden uzak tutmaya yönelik bilinçli bir stratejinin yürürlükte olduğunun konuşulduğunu, Ankara’da da bu yönde ciddi iddialar olduğunu belirtmiştim.

Stratejiyi Türkiye Varlık Fonu’nun kurduğunu söyleyenler de vardı, kamu aracı kurumları ile bazı özel aracı kurumların devrede olduğunu söyleyen de…

Borsadaki yükseliş hormonlu mu?

O yazıda şu uyarıyı yapmıştım: “Eğer yükseliş piyasanın kendi dinamikleri içinde gerçekleşmiyorsa ya da kendi dinamikleri içinde gerçekleşebilecek boyutları aştıysa tecrübeli yatırımcılar seçime hissede/pozisyonda girmek istemeyeceği için rüzgar bir anda değişebilir.”

Dünkü düşüş işte bununla ilişkili. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün yaptığı “Seçimi erkene çekebiliriz” açıklaması, seçim sonrasının belirsizliğini bir anda gündeme getirdi.

Ama bu, tetikleyici neden. Düşüşün asıl nedeni Borsa İstanbul’un çok fazla şişmiş olması.

BİST 100 Endeksi sene başından bu yana dolar bazında yaklaşık iki katına çıktı.

Bir şirketin borsada pahalı mı, ucuz mu olduğunu gösteren Fiyat/Kazanç, Piyasa Değeri/Defter Değeri gibi oranlar birçok hissede akıl almaz seviyelere yükseldi.

Çok sayıda hissenin çok pahalı geldiği açıktı. Öte yandan zaten dur durak bilmeden yükselen borsanın bir düzeltme hareketi yapması da işin normaliydi.

Bununla birlikte biraz önce söylediğim gibi borsa çoktan beri “işin normalinin” dışına çıkmış durumda. Borsa İstanbul’a rufailer karışıyor!

Vatandaşı seçim öncesinde dövizden uzak tutmak borsada yükseliş stratejini kurgulayanlar, düşüşün sınırlı kalması için çaba gösterecektir.

Ama diğer yanda da borsanın aşırı şiştiğini ve seçim sonrasında Türkiye’yi büyük bir belirsizliğin beklediğin bilen akıllı yatırımcılar var.

Bilek güreşini bu kez onlar kazanabilir. Çok dikkatli olmak gereken bir dönemdeyiz.

 

 

 

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

  • Oto satışlarında en kötüsü geride kalmadı!

    Yine Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerinden derlenen bilgilere göre, 2024 Nisan'da ise beklenen gerileme gerçekleşti...

  • Çetin Ünsalan:  Vatandaş bitti sıra reel sektörde

    Bir ülke düşünün ki, parasal genişlemenin olduğu süreçte parayı finansman yapmak yerine, insanlarına borç olarak dağıtmış, tüketimi körüklemiş, bu sırada uyguladığı kur politikasıyla ithalatı özendirmiş, ithalattan gelen vergi ve özelleştirmeden gelen parayla kamunun borcunu azaltıp, vatandaşını ve firmalarını batırmış.

  • Pegasus için TUT önerisi

    2024 yılı için daha düşük yolcu birim gelir varsayımımıza rağmen güncellenen makro tahminlerimiz nedeniyle PGSUS için hisse başına TL1.177,65 hedef fiyatımızda değişikliğe gitmiyor, ancak getiri potansiyelinin azalması nedeniyle tavsiyemizi AL'dan TUT'a çekiyoruz.

  • Piyasaların Efendisi FÖŞ: Gökten Sıcak Para Yağıyor

    FÖŞ yazın rahatız, artık dövizden çıkın dedi

  • Vakıfbank hissesi için AL önerisi

    Vakıfbank'ın hedef hisse fiyatını, tahminlerimizde yaptığımız revizyonlar ile piyasa çarpanında yaptığımız güncellemeye bağlı olarak 22,50TL'den 30,20TL'ye çıkartıyoruz. Vakıfbank için daha önceki "AL" önerimizi de koruyoruz.

  • Uzay ekonomisi 10  yılda 1.8 trilyon  dolara çıkacak

    Uzay teknolojilerine artan erişim ve bunların benimsenmesi, uzay ekonomisinin büyüklüğüne ilişkin tahminlerin 2035 yılına kadar 2,3 trilyon dolara kadar yükselmesine yol açabilir.

  • Dr Tuğçe Erçetin:  Acı reçeteyi uygulamak için siyasette  ‘yumuşamaya’ sığınıyorlar

    Siyaset bilimciye göre, “Bu noktada ‘yumuşama’ siyasetine herkesten çok ihtiyacı var iktidarın. Başta CHP muhalefetle aranan diyalog bir şekilde ekonomik krize karşı oluşabilecek demokratik-kitlesel eylemlerin önünü kesmek için de düşünülüyor olabilir.”  Dr Erçetin acı reçetenin de süreceği yorumunu yaptı.

  • IIF:  Gelişen Ülkelerde  borç yükü saatli bomba

    IIF, "Ani bir politika değişikliği, ABD dolarında bir yükselişi tetikleyebilir, ABD varlıklarına daha fazla sermaye kaçışını tetikleyebilir ve önemli miktarda ABD doları borcu olan  borçluların bilançoları üzerinde ek baskı oluşturabilir" dedi.

  • Europap Tezol (TEZOL TI):  Son mali tablo olumsuz, ama öneri AL

    Modelimizde yaptığımız değişiklikler çerçevesinde, Europap Tezol için 12-aylık hedef fiyatımız 28,10 TL’den 31,30 TL’ye yukarı yönlü revize ediyor, önerimizi AL yönünde devam ettiriyoruz. Hisse, yıl başından itibaren BIST 100 endeksinin %4 gerisinde performans göstermiştir.

  • The Economist uyardı:  Dünya düzeni yıkılmak üzere

    Denge bir kez bozulduğunda yerini yeni kurallarla değiştirmek pek olası değil. Bunun yerine dünya işleri, eşkıyalık ve şiddeti destekleyen doğal anarşi durumuna dönecektir. Güven ve işbirliği için kurumsal bir çerçeve olmadan, ülkelerin yapay zekada silahlanma yarışını kontrol altına almaktan uzayda işbirliği yapmaya kadar 21. yüzyılın zorluklarıyla başa çıkması zorlaşacak.

  • ANALİZ:   Mart sanayi üretimi  güçlü GSYH artışı vaat ediyor

    “Sadece Sanayi Üretimi rakamlarını baz alarak yaptığımız ilk hesaplamalara göre 1Ç24 döneminde ekonomik büyümenin çeyreklik bazda +%0,5 ve yıllık bazda %5,5 civarında artış kaydetmiş olabileceğini değerlendiriyoruz”.  

  • Erdal Sağlam video: Döviz yağmuru var ama bereketi yok! & Swap kanalları açılır mı?

    Gazeteci Erdal Sağlam Ankara Sayfası’nın yeni bölümünde hızlanan döviz girişinin ekonomi açısından ne anlama geldiğini tartışıyor. Gelen sıcak paranın bir…

  • BİST-100:  Beklentiler iyileşiyor

    Zeynel Balcı: BIST100 Endeksi TL bazında primli görülse de  dolar bazında halen 5 dolar zirvesinin oldukça altında ve 3.2 dolar seviyelerinde seyrediyor. 2005-2012 döneminde BIST100 Endeksi üç defa 5 dolar seviyelerini test etmişti. Fiyat kazanç olarak gelişmiş ülke borsalarının neredeyse yarısında işlem görüyor.

Benzer Haberler