Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Uzay ekonomisi 10  yılda 1.8 trilyon  dolara çıkacak

Uzay teknolojilerine artan erişim ve bunların benimsenmesi, uzay ekonomisinin büyüklüğüne ilişkin tahminlerin 2035 yılına kadar 2,3 trilyon dolara kadar yükselmesine yol açabilir.

Uzay ekonomisi 10  yılda 1.8 trilyon  dolara çıkacak

Türkiye uzaya parasıyla astronot göndermekle öğünürken, özel sektörün başını çektiği  uzay odaklı ticari faaliyetler dev bir işkoluna dönüşüyor. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve McKinsey tarafından hazırlanan yeni bir rapor, giderek daha bağlantılı ve mobil bir dünyaya hizmet vermeye devam ederken küresel uzay ekonomisinin 2023’teki 630 milyar dolardan 2035’e kadar 1,8 trilyon dolara çıkacağını tahmin ediyor.  Bu meblağ o tarihte global ekonomik aktivitenin takriben %1.5’ne eşit düşecek, ancak büyüme hızı olarak bir çok yeni teknolojiyi geride bırakacak.

 

Uydular, fırlatıcılar ve televizyon yayını (TV) veya GPS gibi hizmetler de dahil olmak üzere geleneksel uzay ekonomisi veya uzayın omurga uygulamaları, 2023’te küresel uzay ekonomisinin %50’sinden biraz daha fazlasını veya 330 milyar doları oluşturuyor. Bununla birlikte uzay, yeryüzünde üretim yapan sektörlerdeki şirketlerin gelir elde etmesini sağlamada da önemli bir rol oynuyor. Uzayın erişimi, uzay teknolojilerine dayanan bu uzay dışı endüstrilerde de görülebiliyor ve pazar, 2023 yılında 300 milyar doları temsil ediyor; bu da kabaca günümüzün uzay ekonomisinin diğer yarısına tekabül ediyor.

 

Merkezi tahminin etrafında, makroekonomik ve sektörlere özgü faktörler, uzay teknolojilerinin arz ve talebini  etkileyebilir. Ayrıca iki temel faktör; teknolojik evrim ve finansal rekabet gücü, küresel uzay ekonomisi tahminlerini olumlu veya olumsuz etkileyebilmektedir. Ticari teknolojilerin benimsenme hızı ve bunların devlete ait sistemler karşısındaki göreceli payı konusunda endüstri projeksiyonları büyük farklılıklar taşıyor.

 

Olumlu tarafı, uzay teknolojilerine artan erişim ve bunların benimsenmesi, uzay ekonomisinin büyüklüğüne ilişkin tahminlerin 2035 yılına kadar 2,3 trilyon dolara kadar yükselmesine yol açabilir. Uzay verilerine daha iyi erişim ve uzaya erişim maliyetinin azaltılması gibi alt faktörler, uzay ekonomisinin büyüklüğüne ilişkin tahminlerin iyileşmesine yol açabilir. Yeni teknolojilerin beklenmeyen gelir akışları üretmesi ve tüm alana erişilebilirlik, böylece tüm uzay ekonomisini hızlandırıyor.

Öte yandan, kısıtlayıcı düzenlemeler veya azalan talep gibi uzay ekonomisine yönelik riskler, uzay ekonomisi tahminlerini 2035 yılına kadar 1,4 trilyon dolara çıkarabilir.

Raporun geliştirilmesinde WEF ve McKinsey, kamu, özel sektör ve kar amacı gütmeyen sektörlerden, 15’ten fazla sektörü ve dünyanın birçok bölgesini temsil eden 60’tan fazla düşünce lideriyle görüştü.

 

 

Kaynak:  World Economic Forum and McKinsey Report Estimates $1.8 trillion Space Economy, Spacewatch

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler