Sosyal Medya

Borsa

BİST-100:  Beklentiler iyileşiyor

Zeynel Balcı: BIST100 Endeksi TL bazında primli görülse de  dolar bazında halen 5 dolar zirvesinin oldukça altında ve 3.2 dolar seviyelerinde seyrediyor. 2005-2012 döneminde BIST100 Endeksi üç defa 5 dolar seviyelerini test etmişti. Fiyat kazanç olarak gelişmiş ülke borsalarının neredeyse yarısında işlem görüyor.

BİST-100:  Beklentiler iyileşiyor

 

Hürriyet  Yazarı Zeynel Balcı Pazar günü yayınlanan köşesinde, Borsa İstanbul’da kâr satışlarına bağlı yorgunluk emareleri görülse de çıkış hareketinin sürdüğünü gözledi.   Ancak, bir de uyarı yaptı:  Piyasalar ekonomi yönetiminin verdiği enflasyon takvimine inanmaya devam ediyor. Haziran sonrası beklenen gelişmeler görülmez ise bu defa farklı fiyatlamalar gündeme gelebilir.

 

Beklentiler iyi yönetilebilirse, BİST-100’de hala güçlü prim ihtimali var.  Balcı’nın köşesinden kritik paragraflar şöyle:

 

Borsa İstanbul’da kâr satışlarına bağlı yorgunluk emareleri görülse de çıkış hareketi sürüyor. Döviz kurları ve tahvil faiz oranında gerileme söz konusu. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik portföy yatırımları sürüyor. İleriye yönelik beklentiler de iyileşmeye başladı. CDS’teki düşüş, notlardaki artış gibi tüm bu olumlu gelişmelerin arkasında ise ekonomik programa olan güven var.

 

İyimser havaya katkı yapan gelişmeler neler;

 

– Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik portföy yatırımlarının sürüyor olması,

 

– Dış borsalardaki olumlu hava,

 

– Türkiye’nin risk priminde (CDS) düşüş eğiliminin devam etmesi,

 

– Kredi not artışları,

 

– Bütün bu görünüme neden olan ise ekonomik programa duyulan güven.

 

Bu tabloya ek olarak, ileriye yönelik beklentiler de iyileşmeye başladı.

Uygulanan ekonomik programın enflasyon gibi bazı başlıklarında henüz sonuçlar alınmış değil. Bunun için de haziran sonrası bekleniyor.

Piyasalar ekonomi yönetiminin verdiği enflasyon takvimine inanmaya devam ediyor. Haziran sonrası beklenen gelişmeler görülmez ise bu defa farklı fiyatlamalar gündeme gelebilir. Enflasyon uygulanan programın en önemli referans noktalarından biri olarak görülüyor.

 

BORSA İSTANBUL PRİMLİ AMA PAHALI DEĞİL

 

– BIST100 Endeksi TL bazında primli görülse de  dolar bazında halen 5 dolar zirvesinin oldukça altında ve 3.2 dolar seviyelerinde seyrediyor. 2005-2012 döneminde BIST100 Endeksi üç defa 5 dolar seviyelerini test etmişti. Fiyat kazanç olarak gelişmiş ülke borsalarının neredeyse yarısında işlem görüyor. Kesinlikle yatırım tavsiyesi olarak görülmemesi şartıyla; son aylarda oluşan prime rağmen Borsa İstanbul’un bu yönleriyle bakıldığı taktirde halen iskontolu sayılabileceğini söylemek yerinde olacak.

 

Diğer yandan yabancı yatırımcının daha coşkulu borsaya gelmesine karşılık, yerli yatırımcı halen temkini elden bırakmış görülmüyor. Bunun en önemli nedeni enflasyona karşı tam bir koruma sağlamasa da yüksek faiz. Banka mevduatında yüzde 60’ın üzeri faizlerin verildiği haber akışları arasında sıkça yer alan bir konu. Bu seviyelerdeki risksiz getiri, yerli yatırımcılara cazip geliyor. Negatif faiz ortamının sürüyor olması (enflasyonun altında) bir kısım yerli yatırımcıyı borsaya çekiyor veya çekmesi beklenebilir.

 

BORSADA ÇIKIŞ TRENDİ KORUNUYOR

Borsada kâr satış denemelerine rağmen çıkış trendi devam ediyor. İlk destekler 10.200-10.150 ve 10.000 olarak görülürken ilk dirençler 10.500 ve 10.700 seviyelerinde. Sonraki direnç ise 11.000’de bulunuyor. Endekste çıkış hareketi gücünü korumakla birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler