Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ:   Mart sanayi üretimi  güçlü GSYH artışı vaat ediyor

“Sadece Sanayi Üretimi rakamlarını baz alarak yaptığımız ilk hesaplamalara göre 1Ç24 döneminde ekonomik büyümenin çeyreklik bazda +%0,5 ve yıllık bazda %5,5 civarında artış kaydetmiş olabileceğini değerlendiriyoruz”.  

ANALİZ:   Mart sanayi üretimi  güçlü GSYH artışı vaat ediyor

1Ç24’te Güçlü Büyüme Muhtemel

Yatırım Finansman  analizine  göre, Mart Sanayi Üretimi 1Ç24’te potansiyelin üzerinde büyüme (GSYH artışı) sinyali vermekte.  Rapor, şöyle yazıyor: “Bu, ekonomik büyümenin en önemli öncü göstergelerinden olan Sanayi Üretiminin 1Ç24 dönemine ait üçüncü ve son verisiydi. 1Ç24’te ortalama rakamlarla Sanayi Üretimi önceki döneme göre çeyrek bazında %3,5 (4Ç23: -%0,7) ve yıllık bazda %5,4 (1Ç23: -%1,5) artış gösterdi (arındırılmamış: +%5,3, 1Ç23: -%0,7)”.

 

“Sadece Sanayi Üretimi rakamlarını baz alarak yaptığımız ilk hesaplamalara göre 1Ç24 döneminde ekonomik büyümenin çeyreklik bazda +%0,5 ve yıllık bazda %5,5 civarında artış kaydetmiş olabileceğini değerlendiriyoruz”.

“Ancak, TCMB’nin Mart’ta gerçekleştirdiği ilâve sıkılaşmanın gecikmeli etkileri ve seçimlerin geride kalması kaynaklı yavaşlayacağını düşündüğümüz talep nedeniyle iktisadi faaliyetin 2Ç24’ten itibaren kademli bir şekilde ivme kaybedeceğini değerlendiriyoruz. İlâve olarak küresel taraftaki sıkı finansal koşullar nedeniyle dış talepte de zayıflamanın muhtemel olduğunu not edelim. Bu görünüm altında 2024 yılı ekonomik büyüme tahminimizi %3,5 seviyesinde korumayı sürdürüyoruz (OVP 2024: +%4,0)”.

Rapordan diğer detaylar şöyle:

 

Sanayi Üretimi, Mart’ta, aylık %0,3 daralırken yıllık %4,3 arttı. Veriye ilişkin konsensüs beklenti bulunmamaktaydı (YF: +%0,3 a/a, +%5,3 y/y, Şub.24: +%2,8 a/a, Mar.23: -%0,4 y/y). Ayrıca, arındırılmamış rakamlar yıllık bazda %4,3 arttı (YF: +%6,9, Mar.23: +%0,3). Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Sanayi Üretimi Endeksi tarihsel ortalamanın altındaki eğilimini sürdürse de son aylarda bir miktar toparlandı. Aylık bazda sermaye malı hariç ana sanayi gruplarının tamamında düşüş görüldü. Bu sermaye mallarında gözlenen üst üste 2. Aylık artış oldu, ki geçen ayki aylık artış hızının %9,8 gibi güçlü bir seviyede olduğunu da vurgulamakta fayda bulunmakta. Ara malı ve dayanıklı mallarda 3 ay, dayanıksız mallarda ise 4 ay aradan sonra ilk defa düşüş gerçekleşti. Enerji grubu ise üst üste 2. aylık düşüşü kaydetti.

Teknoloji düzeyi bazında, yüksek teknoloji grubu hariç tüm alt gruplarda düşüş görülürken; geçen ay %38,8 yükselen yüksek teknoloji grubundaki aylık %16,0 oranındaki artış dikkat çekti.

 

Mart’ta sektörlerden karışık sinyaller geldi

Aylık bazda madencilik ve taşocakçılığı hariç tüm sektörlerde düşüş görüldü. En hızlı düşüş %1,5 ile elektrik, gaz ve iklimlendirme sektöründe gerçekleşti. Aylık bazda %0,3 daralan imalat sektörü altında yer alan 24 alt sektörün 10’u aylık artış kaydetti. Alt sektörler bazında, aylık bazda en yüksek artışlar %50,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı (Önceki: -%1,8), %5,7 ile temel eczacılık ürünlerinin imalatı (Önceki: +%5,5) ve %4,5 ile giyim eşyaları imalatında görülürken(Önceki: -%1,6); en sert düşüşler %15,4 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı (Önceki: +%43,4), %5,5 ile içeceklerin imalatı (Önceki: +%2,5) ve %5,2 ile gıda ürünlerinin imalatında gerçekleşti (Önceki: +%2,7).

Mart’ta yalnızca bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatından gelen +1,3 puanlık oldukça dikkat çekici. Geçen ay da benzer şekilde diğer ulaşım araçları imalatı olmak üzere tek bir sektörden aylık oldukça güçlü bir katkı gelmişti.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler