Sosyal Medya

Borsa

Borsada Yatırımcı Sayısı, Üç Hafta Sonra Yükseldi… 20 Temmuz İşaret Edildi! Yatırımcı Dikkat!

Borsada yatırımcı sayısı, bu hafta sınırlı bir artış göstererek üç haftalık düşüş trendini sona erdirdi.     Merkezi Kayıt Kuruluşu…

Borsada Yatırımcı Sayısı, Üç Hafta Sonra Yükseldi… 20 Temmuz İşaret Edildi! Yatırımcı Dikkat!

Borsada yatırımcı sayısı, bu hafta sınırlı bir artış göstererek üç haftalık düşüş trendini sona erdirdi.

 

 

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre pay senedi yatırımcı sayısı, 14 Temmuz’da sona eren haftada 4 milyon 410 bin 296’dan 4 milyon 419 bin 206’ya yükseldi.

Pay senedi yatırımcı sayısı, son üç haftada 353 bin 698 kişi azalmıştı.

 

Verilere göre bakiyeli yatırımcı sayısı ise 7,47 milyon seviyesinde.

 

Borsa yükseldi

 

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, en düşük 6.228,19 ve en yüksek 6.446,01 puanı gördükten sonra haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 4,05 artarak 6.437,74 puandan tamamladı.

 

 

Borsa İstanbul’da yabancı alımları sürüyor

BIST100 Endeksi yüksek hacimle birlikte yeni zirveler denerken yabancı alımları da devam ediyor. Seçimden sonraki beş haftalık dönemde hisse senedi alım tutarları 1.3 milyar doları geçti.

7 Temmuz haftasında TCMB brüt rezervleri 1.8 milyar dolarlık artışla 110 milyar dolara ulaştı, bankalardaki yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 322 milyon dolar arttı, 168 milyar dolar oldu. KKM ise güvenli liman olarak ilgi çekmeye devam ediyor. Gözler 20 Temmuz’daki PPK toplantısında.

Diğer yandan aynı hafta; TCMB brüt rezervleri 1.8 milyar dolarlık artışla 110 milyar dolara ulaştı, bankalardaki yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 322 milyon dolar artışla 168 milyar dolar oldu.

Kur korumalı mevduat (KKM) ise güvenli liman olarak ilgi çekmeye devam ediyor. Son girişlerle ile birlikte 2.8 trilyon TL’ye yükseldi. Dolar bazında ise 109.3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bankalardaki toplam mevduatın yüzde 67’si dövize endeksli gibi bir durum ortaya çıktı.

 

 

Borsa İstanbul’da 20 Temmuz işaret edildi!

Türkiye’nin CDS primindeki düşüş eğilimi de devam ediyor. 430’lu seviyelere kadar çekildi. Piyasalar şimdi önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı ziyaretlerin sonuçlarını bekliyor. Körfez ülkelerinden yeni yatırım beklentileri arttı. Tasarrufların önemli bir kısmı dövizde beklemeye devam ediyor.

Piyasalarda gözler 20 Temmuz Perşembe Günü toplanacak Para Piyasası Kurulu toplantısına çevrildi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında yapılacak PPK toplantısı Borsa İstanbul yatırımcılarını da yakından ilgilendiriyor…

Merkez Bankası Haziran ayındaki toplantısında 27 ay sonra faizleri artırma kararı almıştı. Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda faizler %8,5’dan %15’e yükseltilmişti. Şimdi ise gözler 20 Temmuz Perşembe Günü gerçekleşecek toplantıda. Piyasa beklentileri faizlerin kademeli şekilde artacağı yönünde devam ediyor.

Borsa İstanbul için de 20 Temmuz Perşembe günü gerçekleşecek toplantı büyük önem arz ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundan sonra yükseliş trendini başlatan ve 6000 seviyesini geçen BİST100 endeksini faiz kararının nasıl etkileyeceği piyasalarda merak ediliyor. Borsadaki yükseliş trendinin ara düzeltmelerle birlikte devam edeceğinin altına çizen analistler, Merkez Bankası’nın faiz kararında radikal bir artış olmaması halinde Borsa İstanbul’daki yükseliş trendinin süreceğini belirtiyorlar.

BORSA YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın piyasalarda daha ‘realist’ politikalara dönüleceği mesajları borsa yatırımcıları tarafından pozitif karşılanmış ve BİST100 endeksi yükseliş trendini başlatmıştı.

Şimdi ise merak edilen soru şu: Borsa yükselmeye devam eder mi? Merkez Bankası’nın alacağı karar bu açıdan büyük önem arz ediyor. Faizlerdeki kademeli artışın devam etmesi, radikal bir artışın ise tercih edilmemesi durumunda BİST100 endeksinin yükselişine devam edileceği tahmin ediliyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler