Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: Yükselen mevduat faizleri BİST-100’ün  8 binin üzerine çıkmasına engel oluyor

TCMB verileri son haftalarda yurtdışı yatırımcıların Türkiye hisse senedi piyasalarına ilgisinin arttığını gösteriyor. Ancak, yükselen mevduat faizlerinin BİST 100 endeksinin 8 bin puan üzerine çıkma ve tutunma çabalarını sekteye uğratmaya devam edebileceğini değerlendiriyoruz.

ANALİZ: Yükselen mevduat faizleri BİST-100’ün  8 binin üzerine çıkmasına engel oluyor

 

ABD’de dün açıklanan Kasım ayı ADP istihdam verisi de bir önceki gün açıklanan veriler gibi istihdam piyasasında ABD Merkez Bankası’nın arzuladığı şekilde zayıflama olduğuna işaret etti. ADP verisine göre özel sektör istihdamı Kasım’da 130 bin kişilik piyasa beklentisinin altında 103 bin kişi arttı.

Euro/dolar paritesi bu sabah 1.0770 civarında seyrederken paritede aşağı yönde baskının 1.06 civarına doğru devam edebileceğine dair görüşümüzü koruyoruz. Avrupa Merkez Bankası’ndan Fed’e göre daha fazla faiz indirimi gelebileceği ve faiz farkının dolar lehine artabileceği beklentileri Euro’yu dolar karşısında olumsuz etkilemeye devam edebilir.

Hisse senetleri piyasası tarafında bankacılık endeksi dün %0.5 artarken BİST 100 endeksi günü %2.5 düşerek 7855 puanda bitirdi. Sanayi endeksindeki %3.6 düşüş BİST 100 endeksinin gerilemesinin ana nedeni oldu.

TCMB verileri son haftalarda yurtdışı yatırımcıların Türkiye hisse senedi piyasalarına ilgisinin arttığını gösteriyor. Buna rağmen hisse senetleri piyasasına alternatif bir yatırım olarak, yükselen TL mevduat faizlerinin BİST 100 endeksinin 8 bin puan üzerine çıkma ve tutunma çabalarını sekteye uğratmaya devam edebileceğini değerlendiriyoruz.

 

ABD’de dün açıklanan Kasım ayı ADP istihdam verisi de bir önceki gün açıklanan veriler gibi istihdam piyasasında ABD Merkez Bankası’nın arzuladığı şekilde zayıflama olduğuna işaret etti. ADP verisine göre özel sektör istihdamı Kasım’da 130 bin kişilik piyasa beklentisinin altında 103 bin kişi arttı. Ekim verisi ise 113 bin kişiden 106 bin kişiye aşağı yönde revize edildi. Beklenenden zayıf istihdam verisi Fed fonları vadeli kontratları piyasasında bankanın gelecek sene hedef faiz aralığını 1.25 puan düşüreceği beklentilerine destek olurken ABD tahvil faizleri dün verinin etkisiyle geriledi. 10-yıllık tahvil faizi günü 6 baz puan düşerek %4.10 seviyesinde tamamladı.

Swap piyasasına göre Fed’in %66 ihtimalle Mart’ta faiz indirimine başlaması beklenirken yine swap piyasası Avrupa Merkez Bankası’nın aynı ayda %75 ihtimalle faiz indirimlerine başlayacağını fiyatlıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın ekonomik aktivitede devam eden zayıflık ve enflasyonun daha keskin bir düşüş göstermesiyle gelecek yıl Fed’den daha fazla faiz indirimi yapması bekleniyor. Bu beklenti Euro’nun dolar karşısında son günlerde değer kaybetmesine neden oluyor. Euro/dolar paritesi dün günü 0.3 düşerek 1.0760 civarında tamamlarken ons altın ABD tahvil faizlerinde düşüşten destek buldu. Ons altın günü %0.3 yükselerek 2026 dolar civarında bitirdi.

S&P 500 hisse senedi endeksi günü %0.39 düşerek 4549 puanda tamamlarken endeksin vadeli kontratı bu sabah yatay seyrediyor. Diğer yandan Asya hisse senedi piyasaları ABD hisse senedi endekslerinde düşüş sonrasında bugün genel olarak geriledi.

ABD tahvil faizleri bu sabah genel olarak yükselirken 10-yıllık tahvil faizi %4.17’ye yükselmiş durumda. Ons altında toparlanma sürerken ons altın fiyatı 2031 dolar civarına yükselerek işlem görüyor. Euro/dolar paritesi bu sabah 1.0770 civarında seyrederken paritede aşağı yönde baskının 1.06 civarına doğru devam edebileceğine dair görüşümüzü koruyoruz. Avrupa Merkez Bankası’ndan Fed’e göre daha fazla faiz indirimi gelebileceği ve faiz farkının dolar lehine artabileceği beklentileri Euro’yu dolar karşısında olumsuz etkilemeye devam edebilir.

Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i dün 4 baz puan düşerek 335 baz puana geriledi Eurobond piyasasında olumlu seyir dün de devam etti. 2043 vadeli dolar cinsi Eurobond faizi günü 6 baz düşerek %8.30’da bitirdi.

Dolar/TL’de stabil seyir devam ederken kur günü %0.1 düşerek 28.90 civarında tamamladı. Diğer yandan, Euro/TL ise %0.3 düştü. Yurtdışı yatırımcıların TL varlıklara ilgisinin görece artması ve yükselen TL mevduat faizlerinin TL mevduata yurtiçi yatırımcı ilgisini yükseltmesi Merkez Bankası’nın piyasaya döviz arzı yapması ihtiyacını azaltıyor. Bu durum TCMB’nin rezerv biriktirmesine imkan tanıyor görünüyor. Merkez Bankası swaplar düşülmüş net rezervlerinin geçen hafta 4.5 milyar dolar, bu hafta Pazartesi ve Salı günü ise toplamda 1.5 milyar dolar yükselerek -56.5 milyar dolar civarına yükseldiğini hesaplıyoruz.

 

Hisse senetleri piyasası tarafında bankacılık endeksi dün %0.5 artarken BİST 100 endeksi günü %2.5 düşerek 7855 puanda bitirdi. Sanayi endeksindeki %3.6 düşüş BİST 100 endeksinin gerilemesinin ana nedeni oldu. TCMB verileri son haftalarda yurtdışı yatırımcıların Türkiye hisse senedi piyasalarına ilgisinin arttığını gösteriyor. Buna rağmen hisse senetleri piyasasına alternatif bir yatırım olarak, yükselen TL mevduat faizlerinin BİST 100 endeksinin 8 bin puan üzerine çıkma ve tutunma çabalarını sekteye uğratmaya devam edebileceğini değerlendiriyoruz.

Bloomberg haberine göre, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücretin belirlenmesinde işçi-işveren dengesini gözeteceklerini belirtti. Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan “İşçilerimizin onayını alacak, işverenlerimizi de yormayacak ve istihdama zarar vermeyecek bir asgari ücret seviyesi hedefiyle bu süreç yönetilecek” ifadelerini kullandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantılarına 11 Aralık’ta başlayacağını bildiren Erdoğan “Yılbaşında çalışanlarımızın ücretlerinde hem genel ekonomik dengeyi sarsmayacak hem de onların kayıplarını telafi edecek bir artış yapılacak” dedi.”

Asgari ücrete bu yıl tek sefer artış yapılması beklenirken yapılacak artış oranı ve 2024’ün ikinci yarısı için ayrı bir artış yapılıp yapılmayacağı gelecek yılki enflasyon görünümü açısından birinci derece önemde olacak. Merkez Bankası gelecek yıl sonunda enflasyonun %36 (%30-42 bandının orta noktası) olmasını tahmin ediyor. HSBC Portföy Yönetimi olarak gelecek yılsonunda enflasyonun %45 seviyesinde olabileceğini öngörüyoruz.

 

Kaynak:  HSBC Portföy Yönetimi bülteni

Yazar:  Baş Ekonomist İbrahim Aksoy

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler