Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: Dolar, altın ve hisse senetlerinin enflasyona karşı mücadelesi

Türkiye'de enflasyon oranının yüzde 240 civarında artış gösterdiği son 3 yılda geride kaldı. Bu süre zarfında, döviz ve altın yatırımcıları paralarını enflasyona karşı korumak için çeşitli yollar ararken, Borsa İstanbul BIST 100 endeksi enflasyonun üstesinden gelerek dikkat çekici bir performans gösterdi.

ANALİZ: Dolar, altın ve hisse senetlerinin enflasyona karşı mücadelesi

BIST 100 endeksi, bu dönemde sadece 4 hisse senedinde enflasyonun altında bir getiri sunarken, 25 hisse senedi ise yüzde 1000’in üzerinde kazanç sağladı. Bu yatırımcıların dikkatini çeken ve Borsa İstanbul’u bir cazibe merkezi haline getiren bir gelişme olarak öne çıktı.

Enflasyon, kuşkusuz, son yıllarda Türkiye’nin karşılaştığı en büyük ekonomik sorunlardan biri ve Pandemi sonrası hızla artan fiyatlar, günlük hayatın her alanını olumsuz etkilerken tüketicilerin harcamalarına kısıtlama getirmesine neden oldu. Birikim sahipleri, gelecekteki harcamalarını enflasyona karşı koruma amacıyla tasarruf etme çabasına girerken döviz ve altın gibi geleneksel yatırım araçları enflasyona karşı iyi bir performans sergiledi.

Ufuk Korcan’ın “Endeks hisseleri enflasyonu yendi” başlığıyla Dünya’da kaleme aldığı yazısına göre en dikkat çekici gelişmelerden biri de, dolar kuru ile altın fiyatlarının enflasyonun üzerinde yükselmesi oldu. Özellikle dolar kuru, yüzde 256.40’lık bir artışla son 3 yılda büyük bir sıçrama yaptı ve aynı dönemde gram altın fiyatları ise yüzde 253.20 artış gösterdi.

Korcan’ın yazısında işaret ettiği düşük faiz politikalarının etkisiyle vadeli mevduat gibi sabit getirili yatırım araçları, enflasyonun gerisinde kalarak yatırımcıların ilgisini çekmedi. Ancak son dönemde alınan ekonomik önlemlerle vadeli mevduat faizleri yüzde 45-50 civarına yükselince, vadeli mevduat yeniden yatırımcıların rotası oldu.

Korcan’ın yazısında belirttiği gibi Borsa İstanbul ise bu dönemde enflasyonun üstesinden gelmeyi başaran tek yatırım aracı olarak öne çıktı. Buna göre BIST 100 Endeksi, 2020 Eylül ayında 1.121 puandan başlayarak yüzde 635 değer kazanarak 8 bin 250 puana ulaştı. Endeks, yaklaşık olarak 7.5 kat artış gösterdi ve hisse bazlı olarak daha büyük kazançlar sağladı. Son 3 yıl içinde BIST 100 Endeksi’ne katılan 19 yeni şirket arasında sadece İzmir Demir Çelik, Halkbank, Sinpaş GYO ve Albaraka Türk, enflasyonun altında bir getiri sağladı.

Doların sert tırmanışını ise Korcan şu ifadelerle anlatıyor:

“Türkiye’de en çok tercih edilen yatırım araçlarının son 3 yılda enflasyona karşı gösterdiği performanslara bakalım…

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verilerine bakıldığında Eylül 2020-Eylül 2023 tarihleri arasında fiyat artışı yüzde 240 civarında oldu.

Söz konusu rakam tabi ki ortalama fiyat artışını ifade ediyor. Dolayısıyla vatandaşların günlük yaşamlarında kullandıkları ürünlerin fiyatı çok daha fazla arttı. Bu başka bir tartışma konusu. Biz konumuza dönelim… Enflasyonun 3 kattan fazla arttığı son 3 yılda dolar kuru 7.66 TL’den 27.30 TL’ye yükseldi.

Yani kurlarda enflasyonun üzerinde yüzde 256.40’lık bir artış yaşandı. Türkiye’de en çok tercih edilen yatırım araçlarından biri olan altın da Eylül 2020’den bu yana yatırımcılarına enflasyonun üzerinde getiri sağladı. Eylül 2020’de 470 TL olan gram altının fiyatı geçen süreçte yüzde 253.20 yükseldi ve son olarak 1.660 TL seviyelerinden işlem görüyor.

Son yıllarda uygulanan düşük faiz politikası nedeniyle vadeli mevduat gibi sabit getirili enstrümanları hesaba dahil etmedik. Çünkü bu yatırım araçlarının getirileri enflasyon rakamlarının çok altında kaldı. Yeni ekonomi yönetiminin son aldığı kararlar sonrasında yüzde 45-50 civarına gelen vadeli mevduat yeniden yatırımcıların radarına girdi.”

PARA ANALİZ

UYARI: Bu analiz yazısı yatırımlarınız için tavsiye değildir. Yatırımlarınız için profesyonel destek almanızı tavsiye ediyoruz.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler